Представник Патріаршої курії УГКЦ взяв участь у Першій європейській екологічній зустрічі «Laudato Si»

6 червня у Брюсселі відбулась перша європейська екологічна нарада «Laudato Si», в якій взяв участь професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології.

Захід на тему «Сталі фінанси в Європі і Церква» був організований Комісією єпископських конференцій Європейського Союзу (COMECE) спільно з Радою єпископських конференцій в Європі (CCEE), Всесвітнім католицьким кліматичним рухом та мережею «Справедливість і Мир Європи» з метою проаналізувати актуальні виклики фінансової системи для гідності людини, спільного блага та збереження створеного Богом світу – природи.

Особливим викликом для Церкви є інвестування у викопні види палива, що, згідно з вченням папи Франциска, спричинюється до кліматичних змін, які, в свою чергу, загрожують добробуту та життю мільйонів людей.

Церква завжди вважала одним із невід’ємних компонентів своєї місії піклування про потребуючих людей, які знаходяться на маргінесах суспільства і на межі виживання. З іншого боку, інвестиції у викопні види палива можуть ще більш загострювати проблему бідності, порушення соціальної справедливості та руйнування Божого створіння – природи.

В рамках екологічної наради було констатовано необхідність дивестицій церковними установами з викопного палива і переорієнтації інвестицій у відновні джерела енергії, низькоковуглецеву економіку та сталий розвиток у відповідності до сучасного соціально-екологічного вчення Церкви.

Як перші кроки на цьому шляху було згадано дивестиції з викопних джерел Карітас Інтернаціоналіс та низки католицьких банків на суму 7,5 мільярдів доларів.

Організатори планують і надалі щорічно скликати європейські екологічні збори «Laudato Si», а робочі напрацювання та рекомендації першої наради будуть презентовані в Римі в липні цього року на конференції з нагоди третьої річниці енцикліки папи Франциска «Laudato Si».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології