Мости миру: Екологічне виховання і сталий розвиток

З 14 по 16 жовтня в Болоньї (Італія) проходила міжнародна екуменічна зустріч «Молитва за мир», організована Спільнотою Св. Егідія. У 1986 таку молитву започаткував Папа Іван Павло ІІ в Асижі і вже впродовж 32 років члени Спільноти продовжують гарну традицію, впроваджену Святішим отцем. Цьогоріч зустріч проходила під гаслом «Мости миру».

Учасники зустрічі протягом трьох днів брали участь у круглих столах, присвячених найрізноманітнішим викликам та проблемах сьогодення: «Забуті війни», «Діти просять миру», «Солідарність між поколіннями», «Християни й бідні», «Молоді африканці: чому емігрувати? Чому залишатись?», «Іслам і християнство: шляхи зустрічі», «Я маю мрію: за світ без расизму і насильства», «Іван Павло ІІ: Папа діалогу», «Християни і Близький Схід».

Один з круглих столів «Екологічне виховання і сталий розвиток» стосувався турботи про Землю, наш Спільний Дім. Своїми доповідями по даній темі з присутніми ділились Грецький православний митрополит Атанасій, католицький єпископ Амброджіо Спреафіко, ректор Болонського університету Франческо Умбертіні, Міністр закордонних справ і співпраці Князівства Монако Ізабелле Розабрунетто, керуючий банку BNL - BNP Paribas Мауро Бомбачіньйо, італійський парламентарій Ґрацьяно Дельріо та Андреа Масулло, представник асоціації «Greenaccоrd».

У своїй доповіді провідний італійський банкір заявив, що екологічна освіта є ключем до сталого розвитку. Представник парламенту, натомість, наголосив на тому, що ми не досягнемо миру, якщо будемо оминати екологічні проблеми, бо екологічна криза напряму пов’язана з економічною кризою, саме тому необхідно комплексно підійти до вирішення цього питання.

«Ми повинні вчити дітей використовувати велосипеди. У зв’язку з тим, що забруднення, у більшій мірі, спричинене використанням автомобілів, міський голова повинен інвестувати у вело- та громадський транспорт», - Ґрацьяно Дельріо.

Франческо Умбертіні наголошував на важливості екологічної освіти:

«Університети повинні перетворитися на діючі лабораторії, лабораторії надії, де проводяться дослідження. Студенти Болонського університету, до прикладу, розробили проект автомобіля, який генерує сонячну енергію і, завдяки цьому, може проїхати всю територію США, споживаючи мало енергії. Відвідуючи наш університет у Болоньї, Папа Франциск заохотив студентів не обмежувати себе малим, але жити великим».

Завершуючи дискусію,  католицький єпископ Амброджіо Спреафіко заявив, що екологічна освіта повинна стати частиною людського ДНК.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на santegidio.org