Зі спільної Заяви папи Івана Павла ІI і патріарха Варфоломея І

Зі спільної Заяви папи Івана Павла ІI і патріарха Варфоломея І

 

Пошанування створіння основане на повазі до життя і гідності людини. Якщо ми визнаємо, що Бог сотворив світ, то тим же усвідомлюємо також відповідальний об’єктивний моральний порядок із очевидним етичним кодексом щодо навколишнього середовища. У цьому сенсі особливим завданням християн, як і всіх інших віруючих людей, є зробити внесок для поширення моральних цінностей і пробудження в людях екологічної свідомості, що є нічим іншим, як відповідальністю щодо себе самого, інших людей та створіння. З нашого боку є необхідним акт покаяння і нова спроба побачити самих себе, інших і світ, який нас оточує з перспективи Божого плану створіння. Проблема не є виключно економічної і технологічної, але також моральної і духовної природи. Розв’язка у економічній та технонологічній площині можлива тільки за радикальної внутрішньої переміни, що зможе привести до зміни стилю нашого життя і невиносимої системи споживання та виробництва. Правдиве оновлення у Христі є запорукою для зміни нашого способу думання та поведінки.

По-перше, ми зобов’язані повернутись до покори та поміркованості і визнати межі своєї влади, а насамперед межі нашого знання та розумових здатностей. Ми приймали рішення, здійснювали заходи і встановлювали цінності, що віддаляли нас від такого світу, яким він мав би бути, від творчого плану Бога і від всього іншого, що має основоположне значення для здоров’я планети і для здорової людської спільноти. Ми потребуємо нового старту і нової культури, відправним пунктом яких є центральне значення людської особи в порядку створіння, і які є натхненні екологічно свідомою поведінкою, що основується на потрійному стосунку: до Бога, до нас самих і до створіння. Така етика сприяє усвідомленню взаємної залежності і ставить на перший план принципи універсальної солідарності, соціальної справедливості та відповідальності, щоб сприяти правдивій культурі життя.

По-друге, ми мусимо відкрито визнати, що людство є призначене для чогось кращого, ніж те, що ми бачимо навколо. Ми, а ще більше наші діти і майбутні покоління, мають право на кращий світ, світ без руйнування та виродження, без насильства та кровопролиття, світ переповнений великодушністю та любов’ю.

По-третє, із знанням про цінність молитви, ми настійливо просимо Бога Творця просвітити людей по всьому світі, щоб вони усвідомили свій обов’язок шанувати і оберігати створіння.

Ще не пізно. Божий світ володіє неймовірними силами зцілення. Достатньо одного єдиного покоління, щоб спрямувати Землю на майбутнє наших дітей. Тож нехай, з Божою допомогою і благословенням, це покоління почнеться вже зараз.

Рим/Венеція, 10 червня 2002 р. Б.