Екуменічна хартія: «Охороняти створіння»

9. Охороняти створіння[1]

З вірою в любов Бога Творця ми дякуємо за дар творіння, цінність і красу природи. Проте, ми з жахом помічаємо, як природні ресурси експлуатуються без врахування їх реальної цінності та обмежених запасів, а також ігнорується необхідність зберегти їх для прийдешніх поколінь.

Разом ми хочемо допомогти створенню гідних умов життя для всього створіння. Зважаючи на нашу відповідальність перед Богом, ми мусимо визначити та надалі розвивати критерії, які були б мірилом того, що люди здатні зробити з точки зору науки і технологій, але не мають права робити з точки зору моральності. У будь якому разі, пріоритет має мати не те, що можна здійснити технічно, але унікальна гідність людини.

Ми рекомендуємо запровадження в європейських церквах Екуменічного дня молитви за збереження створіння.

Ми зобов'язуємося:

- плекати стиль життя, вільний від економічного насильства і споживацьких відносин, а також сприяти розвитку стилю життя, відповідального у всіх вимірах;

- підтримувати міжнародні церковні екологічні організації та екуменічні союзи в їх зусиллях направлених на  збереження створіння.

 


[1] Переклад з російської мови 9 глави Екуменічної хартії на тему «Охороняти створіння» здійснено Бюром УГКЦ з питань екології і звірено з німецьким оригіналом. „Екуменічна хартія: Інструкції для розвитку співпраці між Церквами у Європі“ була підписана президентами Конференції Церков Європи та Ради Єпископських Конференцій Європи 22 квітня 2001 р. у Страсбурзі. Одним з ключових напрямків екуменічної співпраці Церков у Європі визначається захист та збереження Божого створіння – природи, якому є присвячено дев’яту главу Хартії.