Щоденна молитва за довкілля

Про Матір Божу, яка розв’язує вузли я вперше дізнався від прекрасної жінки Віталії з м. Калуша. Жінка приїхала на роботу в Естонію. Вона показала мені маленьку іконку з зображенням Матері Божої, яка розв’язує вузли. Ікона завжди була коло неї. Ми довго розмовляли про силу молитви та цю ікону.

Віталія з великою шаною відноситься до щоденної молитви за довкілля, яку ми творимо в нашій Талліннській церкві Матері Божої Триручиці. Якось, розмовляючи, ми з нею подумали, що молитва до Матері Божої вирішує не тільки суто людські питання та проблеми, а також питання пов’язанні з довкіллям.

Пропоную Вашій увазі свій малюнок – розмову з Божою Матір’ю, яка розв’язує вузли життя. В моєму недосконалому розумінні не тільки людські вузли, а проблеми всього Божого творіння і в Небі, і на Землі, і в Воді. (оригінал образу знаходиться в костелі Св. Петра в м. Аугзбурзі (Німеччина).  

В нашому Центрі Української Культури проходять практику молоді люди з різних країн Європи. Як правило це творчі люди. Астрід із Франції протягом року робила каталоги експонатів музею центру української культури. Їй подобалась щоденна молитва за довкілля, наші тварини: три курки, риби в ставочку, кіт Дзямбур та собачка Мушка. Граючись з Мушкою, вона сказала – що, напевно, в святого Ротса був схожий песик. І вона розповіла мені про святого Ротса (Роха), який в середньовічній Франції та Італії разом з своїм песиком лікували людей від чуми. Лікували так як вміли, як їх Господь спровадив... Таким я Його бачу в майбутніх іконах...