В очікуванні Різдва

Любов до створіння – ясла для Христа

Господь, створивши світ і все, що у ньому дуже добрим (Бт 1, 31), доручив його в Адамі (Бт 2, 15) кожному з нас. Згрішивши, Адам вніс дисгармонію в світ, проте Ісус, своїм приходом показав нам шлях, через який ми можемо відновити цю гармонію. Запорукою відновлення гармонії у світі беззаперечно має бути втілення заповіді любові. Втілення любові до Бога можливе лише через конкретні дії по відношенню до ближнього та всього створіння. Звичайно, що в заповідях любові (Мк 12, 30-31) чітко йдеться про любов до Бога та ближнього, а про любов до інших створінь не згадується; проте, ця подвійна заповідь любові, не може бути виконана, якщо вона не включає в себе також любові до всього, що було створене. Через шанобливе ставлення до створіння, а саме через розумне та шанобливе використання всіх ресурсів, якими обдаровує нас природа, ми конкретно виявляємо любов до ближнього не лише в теперішньому часі, але також і показуємо нашу любов до прийдешніх поколінь. Реалізувати цю заповідь любові допомагає нам намагання жити в чесноті, поміркованості (Катехизм Католицької Церкви – п. 1809), яка допомагає виробити в нас імунітет, який захищатиме нас перед хворобою споживацького суспільства: мати все і негайно.

В трепетному очікуванні Того, Хто своїм приходом прагне показати нам в чому полягає справжність та правдивість життя, та який є шлях для його осягнення, маємо нагоду конкретними і, на перший погляд, незначними, але досить нелегкими кроками, виявити нашу реальну любов до Бога, створеного Ним світу та через них до самих себе.

Нехай роздумування над таємницею Різдва Христового допоможе нам очистити наш розум, заражений споживацьким духом та допоможе усвідомити, що це велике свято немає нічого спільного з вирубуванням ялинок, з безліччю подарунків, часто таких, без яких можемо легко обійтися і т. д.; а віра наша в Ісуса, нехай буде скріплена конкретними й відповідальними діями згідно з нашим покликанням «порати та доглядати» (Бт 2, 15).

Нехай наші серця, сповнені любові до всього створіння, будуть приємними та затишними яслами для Новонародженого!!!