Зупинімо атомну загрозу! Відкрите звернення Бюро УГКЦ з питань екології до МАГАТЕ та міжнародних екологічних організацій з приводу соціально-екологічної загрози пов’язаної з терористичними нападами на українські АЕС

Уночі з третього на четверте березня російський агресор завдав ракетно-артилерійського удару по найбільшій в Україні та всій Європі атомній електростанції (АЕС) в Енергодарі. Станом на цей час пожежу локалізовано, усі шість реакторів ВВЕР-1000 вціліли, однак територія станції захоплена і контрольована російськими загарбниками і відповідно актуальною залишається радіоактивна загроза не лише для України, але й усієї Європи та світу загалом.

Також залишається захопленою російськими терористами сумнозвісна Чорнобильська АЕС. Весь світ пам’ятає глобальний характер соціально-екологічних наслідків та радіаційної загрози життю мільйонів людей унаслідок вибуху одного з атомних реакторів у Чорнобилі 1986 р.

На сьогодні в Україні знаходяться 15 атомних енергоблоків, кожен з яких в умовах війни стає потенційною ціллю безрозсудного агресора і спричиняє серйозну загрозу життю мільйонів людей, адже його руйнування може знищити чи радіоактивно забруднити наш спільний природний дім, дарований Творцем, -  Україну, Європу та, зрештою, й усю планету.

У світлі віри в Бога Творця усвідомлюємо свою спільну відповідальність за все Боже створіння – природу, а особливо за життя людей, і закликаємо Міжнародну агенцію з атомної енергії (МАГАТЕ), яка взяла на себе відповідні зобов’язання і несе відповідальність за розбудову атомної енергетики в мирних цілях та її безпеку в цілому світі, вжити всіх можливих заходів задля гарантій безпеки мільйонів людей в Україні та за її межами від загрози «мирного атома» в умовах війни в нашій країні.

Звертаємось до МАГАТЕ та до всіх міжнародних природозахисних організацій, зокрема наших довголітніх партнерів – Міжнародної екологічної організації «Відповідальність за створіння» (з осідком у Відні, Австрія): зробіть усе можливе для ухвалення політичного рішення і запровадження А2/АD zone (Anti Access/Area Denial, заборона доступу/закриття території)  над територією України з урахуванням ризиків та географії розташування всіх атомних електростанцій та об’єктів захоронення радіоактивних відходів.

Взиваємо також до сумління та здорового глузду тих, хто дає накази атакувати й обстрілювати атомні електростанції. Пригадуємо, що внаслідок вибуху на Чорнобильській атомній станції в 1986 р., окрім України, було радіоактивно забруднено також приблизно 50 тисяч квадратних кілометрів території Росії і така ж територія Білорусі. Смертельна дія радіації не визнає жодних кордонів! Не віддавайте злочинних наказів щодо обстрілу атомних електростанцій, якими ви загрожуєте не лише безпеці України, але й здоров’ю та життю мільйонів мешканців Росії та Білорусі!

Хай Господь, наш Творець та Спаситель, просвітлить та наверне відповідальних за лихо війни в Україні, відведе загрозу «мирного атома», зупинить страждання людей та всього створіння Божого – природи і дарує мир.

Проф. д-р Володимир Шеремета,

Керівник Бюро УГКЦ з питань екології