Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Резолюція Міжрелігійного кліматичного саміту "Клімат, Віра і Надія: традиції Віри разом задля спільного майбутнього"

Як представники різних віросповідань та релігійних традицій, ми виступаємо разом, щоб висловити глибоку стурбованість з приводу наслідків зміни клімату для Землі та її мешканців, наша віра спонукає нас до спільної відповідальності. Зміна клімату – це справді загроза для життя, дорогоцінного дару, який ми отримали і про який повинні дбати.

Ми визнаємо переконливі наукові докази того, що зміна клімату викликана діяльністю людини і, що без глобальної та всеохоплюючої дії в бік її пом'якшення і виявлення її фундаментальних причин, її наслідки будуть продовжувати зростати в інтенсивності й частоті. У той же час, ми готові до діалогу з тими, хто раніше залишався скептично налаштованим.

У нашому середовищі і завдяки ЗМІ ми усюди зауважуємо прояви кліматичних змін. Від наших братів і сестер по всьому світу ми чуємо про наслідки їх впливу на людей і природу. Ми визнаємо, що ці наслідки непропорційно впливають на життя, засоби для існування і права бідних та знедолених а, отже, найбільш уразливих груп населення, включаючи корінні народи. Коли ті, хто зробив найменше, щоб викликати зміну клімату, – це ті, хто зазнають найболючішого удару, це стає проблемою несправедливості. Вкрай необхідним є відновлення справедливості.

Ми визнаємо, що зміна клімату виступає сьогодні головною перешкодою на шляху до викорінення бідності. Складні погодні умови посилюють голод, спричиняють економічну нестабільність, змушують до переміщення і перешкоджають сталому розвитку. Кліматична криза стосується виживання людства на планеті Земля, тому це мало б стати приводом для термінової дії.

Саме тому, як релігійні лідери, ми зобов’язуємося сприяти зменшенню ризику стихійних лих, адаптації, розвитку, який характеризується низьким рівнем викидів вуглекислого газу, освіті в області зміни клімату, боротьбі з власними моделями споживання та зниженню скорочення використання викопного палива. На основі нашої релігійної віри та нашої надії на майбутнє, ми зобов'язуємося пробуджувати совість і заохочувати всіх людей та окремі спільноти, в терміновому порядку усвідомлювати необхідність таких заходів.

Ми поділяємо переконання в тому, що загрози зміни клімату не можуть бути ефективно приборкані тільки однією державою, а лише якісною співпрацею співтовариства держав, заснованою на принципах взаємної довіри, чесності та неупередженості, обережності, справедливості між поколіннями і загальних, але диференційованих відповідальності і наявних можливостей. Ми закликаємо багатих, щоб допомогли бідним і вразливим істотно і скрізь, особливо в найменш розвинутих країнах, малих острівних державах і країнах Африки південніше Сахари. Вагомою підтримкою стануть щедрі фінансові ресурси, створення робочих місць, передача технологій та інші форми співробітництва.

Ми закликаємо глав держав і міністрів, присутніх на Кліматичному Саміті, публічно оголосити обіцянку внесків до Зеленого Кліматичного фонду, у тому числі й про зобов'язання щодо їх збільшення в подальшому, з метою встановлення нових партнерських відносин для адаптації до зміни клімату і розвитку, який характеризується низьким рівнем вуглекислого газу та забезпечення доступу до відновлюваних джерел енергії для всіх людей.

Як люди віри, ми закликаємо всі уряди взяти на себе зобов’язання, щоб обмежити глобальне потепління до нижче 2° за Цельсієм. Ми наголошуємо, що усі держави несуть відповідальність за розробку та впровадження низьковуглецевих стратегій розвитку, які приведуть до декарбонізації і повної відмови від викопного палива до середини століття.

Отже, ми закликаємо світових політичних та економічних лідерів виконувати свою керівну роль у ході Кліматичного Саміту, оголосивши про спільні дії, такі як важливі короткострокові скорочення викидів, поступове скасування субсидій на викопне паливо, вугілля, яке залягає близько до поверхні або вилучення вугільних інвестицій, захист лісів, підвищення енергетичної ефективності в будівництві і транспортуванні, і інші конкретні кроки. Ми також закликаємо всі уряди визначити середньострокові та довгострокові потреби з адаптації і розробити стратегії для їх рішення, засновані на ініціативі країн з урахуванням гендерних аспектів і підходів, щоб краще керувати залишковими втратами і збитками в результаті несприятливих кліматичних впливів.

Підсумовуючи, ми просимо всі держави конструктивно працювати в напрямку далекосяжної глобальної угоди щодо клімату в Парижі в 2015 році, ґрунтуючись на прозорості, адекватності і відповідальності. Нова угода має бути:

досить ініціативною, щоб втримати температуру від зростання нижче 2° за Цельсієм;

досить чесною, щоб розподіляти навантаження на справедливій основі;

і підтвердженою законами (на законодавчому рівні), щоб гарантувати, щоб ефективна національна кліматична політика обмеження викидів була добре профінансована і реалізована в повній мірі.

Як релігійні представники та громадяни країн міжнародного співтовариства, ми зобов'язуємося сприяти вирішенню загрози зміни клімату. Ми продовжуємо розраховувати на ваше керівництво, закликаємо і сподіваємося, що ви приймите правильні рішення. Ми готові підтримати вас у прийнятті важких рішень для гарантування безпеки Землі та її людей. Ми молимося за вас і за все людство, піклуючись про майбутнє Землі.

Нью-Йорк, 21 вересня 2014 року