Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Спільне послання Папи Франциска та Вселенського Патріарха Варфоломея до Всесвітнього Дня молитви за Створіння

Історія Створіння пропонує нам панорамний огляд світу. У Святому Письмі сказано, що «на початку» Господь прагнув, щоб людство об’єдналося, оберігаючи та захищаючи природне довкілля. На початку, як читаємо у Книзі Буття, «не було ще на землі ніякої польової рослини й не росла ще ніяка трава на полі, бо Господь Бог не посилав дощу на землю, і не було людини, щоб порати землю» (Бут 2,5). Земля була довірена нам як безцінний дарунок та спадщина, за яку кожен з нас несе відповідальність, аж допоки «наприкінці» все небесне і земне возродиться у Христі (пор. Еф 1,10). Наша людська гідність та добробут глибоко пов’язані з особистою турботою про все Створіння.

Хоча «в міжчассі» світова історія демонструє іншу ситуацію, втілюючи морально занепалий сценарій, де наше ставлення та поведінка щодо природи затьмарюють покликання бути Божими співробітниками. Наша схильність втручатися в чуттєву та гармонійну світову екосистему, наше ненаситне бажання маніпулювати та контролювати обмежені ресурси планети, наша жадібність у здобутті  ринкових надприбутків – усе це відвертає від первинного задуму творіння. Ми більше не бережемо природу як спільний дар - натомість розглядаємо її як приватну власність. Ми більше не будуємо взаємин з природою, щоб її підтримати; а навпаки, пануємо над нею з метою задоволення власних потреб.

Наслідки цього альтернативного світогляду доволі сумні. Людське і природне довкілля погіршуються разом, і такий занепад планети найбільше відчувають найуразливіші її мешканці. Кліматичні зміни світу передусім впливають на тих, хто веде нужденний спосіб життя в усіх куточках. Наш обов’язок  відповідально використовувати земні блага включає визнання та пошану до всіх людей та живих створінь. Невідкладна потреба і виклик збереження створіння – це запрошення до всього людства працювати в напрямку сталого та цілісного розвитку.

З урахуванням вищесказаного, об’єднані тою самою стурбованістю про Боже створіння та усвідомлюючи, що Земля – наше спільне благо, палко закликаємо всіх людей доброї волі присвятити 1 вересня молитві за довкілля. З цієї нагоди хочемо подякувати люблячому Творцю за прекрасний дар створіння та зобов’язатися берегти його заради майбутніх поколінь. При цьому не забуваймо, що праця наша  буде марною, якщо Господь не з нами  (пор. Пс 127 (126), якщо молитва не перебуватиме в центрі наших роздумів та служінь. Направду, ми молимося для того, щоб змінити наше сприйняття світу, щоб таким чином оновити спосіб налагодження з ним стосунків. Мета нашої обіцянки – бути відважними в тому, щоби впроваджувати більше простоти та солідарності у наш стиль життя.

Ми звертаємося з терміновим закликом до всіх, хто займає керівні посади в соціальній, економічній, політичній та культурній сферах: з відповідальністю прислухайтесь до волання Землі та почуйте потреби тих, які опинились на маргінесах суспільства, але перш за все відгукніться на благання мільйонів людей та підтримайте світове єдинство, щоб зцілити наше зранене Створіння. Ми переконані, що не буде справжнього та сталого подолання викликів екологічної кризи і кліматичних змін, якщо відповідь не буде узгодженою й колективною, якщо ми спільно не візьмемо на себе відповідальність і зобов`язання, якщо ми не віддамо перевагу солідарності та служінню.

Дано у Ватикані та Фанарі, 1 вересня 2017 року

Папа Франциск та Вселенський Патріарх Варфоломей

Переклад з англійської мови здійснено Бюро УГКЦ з питань екології

Фото: asianews.it