Солому можна переробляти на паливні брикети і вигідно продавати

Використання відходів, котрі отримуються в сільському господарстві, стає шляхом реалізації проектів використання відновлювальної енергії. Зокрема, при вирощуванні пшениці на кожну тону зерна отримують 2 тони соломи. Попередньо подрібнену солому переважно приорюють для відновлення родючості земель. Але частину соломи можна використати і для перетворення її в енергетичні паливні брикети.

Спалювання соломи в тюках, котре має місце, вимагає дорогих установок для використання цього виду теплогенерації. Цей спосіб придатний для великих споруд і не може бути використаний для приватних помешкань.

Раціональним способом отримання палива з соломи є брикетування. При цьому щільність брикетів досягається 1,3 кг/дм3. Таке паливо стає універсальним для багатьох споживачів. Теплотворна здатність не відрізняється від деревних брикетів. Такі брикети дають більше золи, але це хороше добриво.

Практики показують, що пресуванню піддаються житня і пшенична соломи, ріпак, відходи льону, кукурудзяні качани і т.п. Перевагою такої сировини є нижча вологість, ніж тирси. Подрібнення можна проводити на січкарнях, але треба добиватися фракції біля 1 мм.

Сучасні технології дозволяють широко застосувати відходи рослинництва для впровадження виробництва паливних брикетів. Досягається утилізація відходів, котрі часто спалювалися на полях і отримується високоефективне екологічне паливо, котре відноситься до продуктів відновлювальної енергії.

Джерело: ecotown