Робота на городі сприяє довголіттю - дослідження

altНове дослідження здоров'я людей віком понад 60 років з'ясувало, що ті з них, хто працює в садочку чи ремонтує щось удома, живуть довше.

Старші люди уникають інтенсивних фізичних вправ, однак, як випливає з дослідження, навіть якщо вони просто просто виходять з дому і зберігають рухливість, це забезпечить їм довге і здорове життя.

У дослідженні, проведеному в Швеції, взяли участь 4232 особи. З його висновків випливає, що рухливість у старшому віці зменшує ризик серцевих нападів та інсультів.

Результати дослідження оприлюднено в британському спеціалізованому виданні British Journal of Sports Medicine.

Дослідники з Каролінської університетської лікарні в Стокгольмі кажуть, що старші люди, як правило, набагато менше рухаються і значно більше часу фізично бездіяльні, ніж представники інших вікових груп.

Тому медики досліджували рівні фізичної активності між простим сидіння і повноцінними фізичними вправами: ремонт автомобіля, хатні роботи, підстригання газонів, збирання диких ягід чи походи на полювання.

Довше життя

Результати дослідження показали, що ті, хто щодня був активніший фізично, мали найменший ризик серцевого нападу. Але навіть ті люди, які просто бодай щось робили, мали менший ризик інфаркту, ніж ті, хто взагалі нічого фізично не робив.

Фізична активність зменшувала ризик серцевого нападу чи інсульту на 27%, а смерті з будь-якої іншої причини на 30%, - такі головні висновки дослідження, що проводилося протягом 12 років.

"Загалом активне повсякденне життя мало важливі позитивні наслідки для серцево-судинного здоров'я і довголіття дорослих старшого віку, безвідносно того, чи вони регулярно виконують фізичні вправи", - сказано в дослідженні шведських медиків.

Вони кажуть, що результати дослідження мають велике значення для старших людей, які ризикують здоров'ям, коли надто багато часу проводять на дивані або в ліжку.

За словами медиків, сидіння без руху довгий час уповільнює метаболізм, а бездіяльність змінює рівні гормонів, які виробляються у м'язовій тканині, що викликає багато побічних наслідків для загального стану здоров'я.

Доктор Тім Чіко, консультант-кардіолог лікарні Шеффілда, каже, що висновки шведських медиків потрібно взяти на озброєння всім лікарям.

"Хоча в цьому дослідженні оглядали лише людей віком більше 60, логічно припустити, що більша фізична активність упродовж цілого життя, незалежно від віку, зменшує ризик серцево-судинних захворювань", - каже лікар.

"Висновки, які я роблю з цього дослідження, прості, - додає Тім Чіко. - Якщо хочете скоротити ризик серцевих хвороб, будьте активніші. Не сидіть довго без діла. Ну ж бо, вставайте і робіть те, що вам подобається, рухайтеся".

Кристофер Аллен з Британського фонду серцевих хвороб наголошує, що цінність нового дослідження в тому, що воно показує важливіть повсякденної фізичної активності, і свідчить, що для цього не треба записуватися у фітнес-центри.

"Достатньо розігрітися, примусити серце битися швидше, а для цього підійдуть і такі види активності, як майстрування чогось удома і робота в саду чи на городі", - каже він.

Джерело: ORGANIC UA