86 кілограмів відходів лише з одного телефону

altВиготовлення одного мобільного телефону масою 169 грамів спричиняє появу 86 кілограмів сміття та становить кліматичну вартість у 140 крон (близько 430 гривень – прим. перекладача). ІВЛ Шведський Екологічний інститут (IVL Svenska Miljösinstitutet) та компанія «Відходи Швеція» (Avfall Sverige) підрахували «сміттєвий слід» (співвідношення маси відходів виробництва до готового продукту) від одинадцяти звичайних споживчих товарів.

У своєму дослідженні ІВЛ і компанія «Відходи Швеція» розглядали «сміттєвий слід» та кліматичну вартість обраних споживчих продуктів. Вони розробили спеціальний метод для підрахунку цього показника. Мета полягає у підвищенні знань та обізнаності серед споживачів про те, скільки відходів утворюється при виробництві, оскільки вони значно перевищують масу виробу.

«Споживачам досить складно побачити загальний вплив на екологію від їхнього споживання. Вони бачать лише ті відходи, які утворюються від викидання використаних ними продуктів – і не помічають тих, що виникають при виробництві», – розповідає О́са Стенмарк (Åsa Stenmarck), керівник мережі з відходів у ІВЛ.

Загалом вивчались «екологічні сліди» одинадцяти товарів. Один ноутбук спричиняє появу 1 200 кілограмів відходів, та одна дриль – до 52 кілограмів. Кілограм яловичини створює більше залишків (4 кілограми), ніж кілограм курячого м’яса (860 грамів). Один літр молока має порівняно низький «сміттєвий слід» (97 грамів), але він збільшується приблизно на 10 відсотків, коли враховувати «слід» молочного пакету (9 грамів). Цей показник для пари бавовняних штанів становить 25 кілограмів, спортивного одягу – 17 кілограмів, шкіряного взуття – 12 кілограмів.

Результат дослідження засвідчує, що існують значні екологічні переваги від виробництва меншої кількості продуктів та більш ефективного їх використання, ніж ми маємо. Тоді людина може зменшити «сміттєвий слід» від свого загального споживання.

«Даний звіт підтримує аргумент, що всі люди повинні думати про те, як ми споживаємо продукти, та заохочувати компанії до введення більш кліматично стійких моделей розвитку бізнесу – ремонтувати, позичати та переробляти – це ефективний шлях до стійкого розвитку», – висловлює думку О́са Ліндскуг (Åsa Lindskog) з компанії «Відходи Швеція».

Джерело: КліматІнфо