Як заощадити на комунальних послугах: п'ять «розумних» домашніх девайсів

«Розумні» домашні технології є ефективним способом скорочення використання енергії та ресурсів будинку. Вони допомагають скоротити витрати на комунальні послуги та зменшити вплив на навколишнє середовище. Ось кілька простих технічних ідей, які ви можете використовувати у своєму будинку вже сьогодні.

«Розумні» термостати

У деяких житлових будинках на опалення та охолодження приміщень витрачається близько 25% від загального споживання електроенергії. Оптимізуючи теплове регулювання будинку за допомогою інтелектуальних термостатів, можна скоротити споживання енергії та витрати найбільшої частини рахунку за комунальні послуги, розповідає Еarth 911.

У своїй роботі смарт-термостати пов'язують системи опалення та охолодження з автоматичними або програмованими налаштуваннями. Ці налаштування доступні через Wi-Fi і ними можна керувати за особистого пристрою, тобто можна запланувати їхню активацію та включення в потрібний час. В якості альтернативи, їх можна «прив'язати» до зонних датчиків, які активуються тільки тоді, коли хтось входить до кімнати. Більшість інтелектуальних термостатів також реєструють історію активації, що допомагає краще зрозуміти статистику споживання енергії.

Інтелектуальне освітлення

Після енергії, яка витрачається на охолодження та нагрівання води, наступний щабель за затратністю споживання енергії займає освітлення — це приблизно 9%.

«Розумне» освітлення має найрізноманітніші форми, тому завжди можна вибрати те, що підходить саме вам. Як і смарт-термостати, інтелектуальні системи освітлення можна пов'язати з датчиками, тоді світло буде автоматично вмикатися, коли ви входите до кімнати та вимикатися, коли виходите.

Простий альтернативою є використання «розумної» лампи, яка працює так само, як і будь-яка інша лампочка, але поставляється з пультом дистанційного керування, що дозволяє контролювати яскравість світла без необхідності настройки сенсорної системи.

Смарт-холодильники

Подібно до розумних термостатів і ламп, інтелектуальні холодильники автоматично регулюють температуру, що зменшує енергозатрати. Смарт-холодильники мають і багато інших переваг: вони можуть автоматично відстежувати ваші запаси продовольства і закінчення їх терміну дії за допомогою штрих-кодів або сканування RFID. Це зменшує ймовірність того, що ви забудете про їжу, наприклад, на нижній полиці холодильника.

Однак головна перевага модернізації холодильників полягає в тому, що виробники не тільки підвищують їх енергоефективність, але також працюють над заміною CFC (фторхлористий вуглець) і HFC (гідрофторвуглець) — речовин, які викликають глобальне потепління, на більш екологічні варіанти в нових приладах.

Детектори руху і датчики присутності

Детектори руху, датчики присутності та аналізатор навколишнього середовища можуть застосовуватися не тільки для регулювання температури й освітлення вашого будинку. Їх можна пов'язати з кухонними приладами та пристроями для прибирання, розважальними системами, системами безпеки та водопостачання. Це допоможе контролювати та скорочувати кількість енергії, що витрачається в усьому будинку.

Пристрої домашньої автоматизації вдосконалилися від базових варіантів до все більш творчих та інноваційних рішень і, як очікується, будуть продовжувати розвиватися, стаючи все більш корисними, ефективними та доступними.

Інтелектуальні домашні хаби

«Розумні» домашні хаби — це пристрої, призначені для мережевого моніторингу всіх систем домашньої автоматизації. Вони є центром управління сигналами та інструкціями, що відправляються й одержуються датчиками, пристроями та вимикачами активації.

Якщо ви хочете заощадити на комунальних витратах або створити більш екологічно чистий будинок для вас і ваших близьких, домашня автоматизація — відмінний варіант для цього. При першому знайомстві з розумними домашніми технологіями вони можуть видатися коштовними та складними, але з постійним розвитком автоматизація будинку буде ставати все більш доступною та простою у використанні.

Джерело: Велика Епоха