Маріанська западина стає сміттєзвалищем для пластику

Ступінь забруднення світового океану пластиковим сміттям набагато вищий, ніж прийнято вважати. Дослідники з Китаю виявили велику концентрацію мікрочастинок пластику в найглибшій частині океану – Маріанській западині (понад 11 тис. метрів).

Дослідження провели вчені Інституту глибоководної науки і техніки (Хайнань). Його результати було опубліковано в журналі Geochemical Perspectives, повідомляє ресурс Clean Technica.

Зокрема, було виявлено, що концентрація пластику наростає зі збільшенням глибини. На дні Маріанської западини вчені зафіксували в максимумі 2,2 тис. частинок на літр донних відкладення і 13 частинок на літр води. При цьому морська фауна поїдала пластик, який потім осідав в тканинах.

Більшість мікрочастинок являла собою волокна довжиною в кілька міліметрів. Це, швидше за все, залишки одягу, пляшок, упаковки і рибальських снастей. У донних відкладах найбільш поширеним був поліестер, а в пробах води превалював поліетилентерефталат, використовуваний для виробництва пляшок та одягу.

«Пластикове сміття забруднює найвіддаленіші і найглибші місця світового океану, – розповідають дослідники видання The Guardian. – Причому Маріанська западина, ймовірно, є одним з найбільших поглиначів мікрочастинок пластику на Землі. І це вплив на таку тендітну екосистему є потенційно руйнівною».

Варто відзначити, що, принаймні, в одному регіоні світу гостроту проблему пластикового сміття цілком усвідомлюють. Нещодавно Європарламент схвалив законопроект, який вводить з 2021 року обмеження на використання одноразових пластикових виробів, таких як тарілки, соломинки, столові прилади тощо, оскільки на них припадає понад 70% сміття, плаваючого у світових океанах.

Депутати також додали в список забороненої продукції більш щільної структури: пластикові мішки і контейнери з пінополістиролу, що використовуються, наприклад, для локшини швидкого приготування. Крім того, під дію нового законопроекту попадають одноразові сендвіч-бокси і контейнери для фруктів, овочів, морозива та десертів.

Закон вимагає, щоб країни-члени ЄС скоротили використання всіх цих виробів не менше ніж на 25% до 2025 року. Цей обсяг пластикової продукції повинен бути замінений виробами багаторазового використання або з переробленої пластмаси.

У законопроекті згадані і пластикові пляшки для напоїв. Вони повинні збиратися окремо від іншого сміття, і до 2025 року перероблення цих ємностей повинна підвищитися до 90% від загальної маси. Обумовлюються в законі і відходи тютюнових виробів – сигаретні фільтри. До 2025 року їх використання має бути скорочено на 50%, а до 2030 року – на 80%.

Не варто думати, що Європарламент займається дрібницями: насправді, один використаний сигаретний фільтр здатний забруднити від 500 до 1000 літрів води, а кинутий з вікна машини на дорогу, він може пролежати там, поки розпадеться, 12 років.

Також закон регулює використання знарядь рибальства, які становлять близько 27% відходів, знайдених на європейських пляжах. Країни ЄС повинні забезпечити до 2025 року перероблення 15% цих знарядь та утилізацію ще 50%. Причому, витрати на це, як і на утилізацію сигаретних недопалків, повинні будуть оплачувати компанії-виробники.

Джерело: Цікавості