Заводи з опріснення води створюють мертві зони в океані

Як виявилося, такі заводи виробляють мільярди кубометрів отруйних відходів щороку.

У світі працюють більше 16 тисяч заводів з опріснення води. І вони виробляють більше токсичного бруду, ніж рідини, придатної для пиття. Як показало перше подібне дослідження, кожен літр питної води, добутий з моря чи іншої солоної водойми, супроводжується виробництвом півтора літра солоного розсолу, який потім викидають назад в світовий океан. Надзвичайно солона субстанція ще більш токсична через хімікати, які використовуються в процесі опріснення. Вона містить в собі, приміром, хлор і мідь, йдеться в повідомленні про дослідження.

Щороку у світі виробляється понад 50 мільярдів кубометрів отруйного розсолу. Цього достатньо, щоб покрити, наприклад, штат Флорида чи Англію з Уельсом разом узятих 30-сантиметровим шаром отруйної речовини.

«Світ виробляє менше опрісненої води, ніж розсолу. Майже весь він повертається у довкілля, здебільшого в океан», – пояснив співавтор дослідження Манзур Кадір з Інституту воду, довкілля і здоров’я Університету Об’єднаних націй в Онтаріо.

Додаткова солоність в акваторії підвищує температуру прибережних вод і скорочує в них кількість кисню. Саме тому в акваторіях виникають так звані «мертві зони».

«Морським організмам важко дихати в таких умовах. Їм потрібен кисень, щоб вижити», – пояснив Кадір.

Антарктики Майже половину всього отруйного розсолу виробляють лише чотири країни: Саудівська Аравія (22%), ОАЕ (20,2%), Кувейт (6%) і Катар (5,8%). Країни Північної Африки, Близького Сходу й оточені Тихим океаном острівні країни сильно залежать від опрісненої води, дві третини якої використовується для пиття. Решта ж йде на потреби промисловості і сільського господарства.

Джерело: УНІАН