В умовах глобального потепління без кондиціонерів не обійтися, але вони повинні бути екологічно чистими

Глобальне потепління на планеті призводить до зростання попиту на кондиціонери, що обертається великим споживанням електроенергії та збільшенням рівня викидів парникових газів в атмосферу. У зв'язку з цим лідери держав і бізнес-спільноти оголосили про нову «коаліцію охолодження».

Минулий – 2018 – рік став четвертим найтеплішим роком за весь час метеоспостережень. Пікові показники на градусниках спостерігалися по всій планеті – від 43 градусів Цельсія в Баку до 30 і вище в Скандинавії. Вже зараз 30 відсотків населення світу стикаються з потенційно небезпечними температурами протягом 20 днів в році. Щорічно в результаті сильної спеки помирають близько 12 тисяч чоловік. Очевидно, що сьогодні без охолодження не обійтися.

Учасники нової ініціативи – більше двадцяти лідерів з різних країн світу і представники бізнесу – пообіцяли домагатися забезпечення населення більш екологічно чистими і більш ефективними системами охолодження. Нова коаліція – ще один напрямок боротьби з наслідками зміни клімату.

Про її створення було оголошено на Першій глобальній конференції, присвяченій координації зусиль в рамках Порядку денного-2030 і Паризької угоди.

До коаліції увійшли міністри довкілля Чилі та Руанди, міністр закордонних справ Данії, а також керівники датських інженерних кампаній, лідери громадських, дослідницьких і міждержавних організацій. Коаліція по охолодженню «Cool Coalition» буде діяти під егідою Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

«Попит на охолодження зростає, і це природно, адже ми повинні забезпечувати справедливий доступ до технологій. Системи охолодження необхідні для забезпечення здоров'я наших дітей, забезпечення безпеки вакцин, забезпечення безпеки продуктів харчування, забезпечення більшої продуктивності в економіці », – сказав виконуючий обов'язки виконавчого директора Програми ООН з навколишнього середовища Джойс Мсуя – один з лідерів коаліції.

Пропозиції Коаліції обіцяють потрійну вигоду – скоротити викиди парникових газів, поліпшити життя сотень мільйонів людей і забезпечити величезну фінансову вигоду.

Джерело: Новости ООН