Міста повинні стояти на воді, а не під водою: в ООН закликали будувати плавучі міста

Сьогодні 56% усіх жителів планети живуть в містах, і в найближчі роки ця частка тільки зростатиме. Стрімка урбанізація веде до перенаселення міст і нестачі землі для будівництва нових житлових будинків. В ООН озвучили один з варіантів вирішення проблеми – плаваючі міста.

Як зазначила перший заступник генерального секретаря ООН Аміна Мохаммед на «круглому столі», присвяченому проблемі, в Лагосі (Нігерія) міська біднота в зв’язку з нестачею землі живе в плавучих селах на околицях міста. А в Сінгапурі землі так мало, що міська влада, починаючи з 1965 року, методом меліорації збільшила розміри країни майже на чверть.

Крім того, Мохаммед наголосила, що сучасні міста і їх жителі стикаються і з загрозами, пов’язаними зі зміною клімату.

За даними ООН, майже 60% міст схильні до високого ризику циклонів, засух, повеней, землетрусів і вивержень вулканів.

«Сьогодні ми вже не можемо продовжувати будувати такі міста, як Нью-Йорк чи Найробі Ми маємо будувати міста для людей, а не автомобілів, будувати міста, які не опиняться під водою в результаті підйому рівня моря – словом, міста повинні стояти на воді, а не під водою», – сказала Мохаммед.

Представник ООН зазначила, що при будівництві плаваючих міст можна також експериментувати з вирощуванням сільгосппродукції за допомогою гідропоніки, а також шляхом розширення сектору аквакультури. У Роттердамі (Нідерланди) вже будується плавуча молочна ферма.

«Плаваючі міста можуть стати кроком на шляху до сталого розвитку», – зазначила перший заступник Генерального секретаря.

Джерело: zik.ua