Екологічний апокаліпсис почнеться з Індії. Чому так?

Вчені попереджають, що вже до середини століття деякі регіони Європи, Азії, і Африки виявляться непридатними для життя. Однією з перших з незворотнім змінами може зіткнутися Індія – країна яка вже сьогодні опинилася на межі екологічної катастрофи.

ПРИЧИНИ. Головна вразливість Індії – величезне населення. За прогнозами Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, глобальне потепління скоротить кількість опадів на півночі і в центрі країни, через що знизяться врожаї. Прогодувати 1,3 млрд чоловік за рахунок імпорту продуктів не вийде.

Проблемою може стати і характерний для Індії мусонний клімат, коли велика частина опадів припадає на літо і осінь, а взимку і навесні триває посуха. Оскільки клімат стає все більш нестійким, посухи можуть тривати довше і змінюватися катастрофічними зливами. І те, і інше буде позначатися на сільському господарстві.

Ще одна небезпечна особливість Індії – концентрація населення у великих містах. Делі і Мумбаї разом з супутниками налічують понад 20 млн жителів, Колката – 15 млн, Бангалор, Ченнаї і Хайдарабад наближаються до планки в 10 млн. У шести найбільших містах країни живе 85 млн чоловік – це можна порівняти з населенням України, Польщі та Білорусі разом узятих .

Навіть у сприятливих умовах забезпечити таке місто водою і очистити каналізаційні стоки дуже складно. А в Індії з її періодичними засухами і слабкою інфраструктурою – тим більше.

ВОДА, придатна для пиття і поливу полів стала проблемою для більшої частини країни. В Ченнаї (колишній Мадрас) з середини травня довелося обмежити подачу води. Причина – тривала посуха. Як повідомляє BBC, тепер сім'ям, які мають доступ до водопроводу, доводиться обходитися 30-40 літрами води. Цього ледве вистачає навіть для того, щоб приготувати їжу і помити посуд.

Трохи краще справляється з кризою Бангалор. Обидва міста перебувають в зоні, яка традиційно вважалася сприятливою для життя. Переважно в Ченнаї випадає опадів удвічі більше, ніж в нашому Львові. Місто перетинає три річки, але вони дуже маленькі і брудні для того, щоб вирішити проблему.

На півночі країни, де протікає Ганг – одна з найбільших річок світу – ситуація не набагато краща. Безконтрольне будівництво і розвиток промисловості призвело до екстремально високого рівня забруднення Гангу і його приток.

Екологічний апокаліпсис почнеться з Індії. Чому так? Річка Ямуна, в долині якої розташовано кілька хімічних комбінатів, час від часу покривається шаром піни товщиною до двох метрів. Як і в інші річки, сюди надходять неочищені стоки. Вода пахне фекаліями і липка, як від прального порошку.

ТЕПЛО. У найближчі десятиліття навіть така вода може здатися подарунком. Ганг і його північні притоки живляться в основному за рахунок льодовиків, розташованих в Гімалаях. Через зростання температур вони тануть вже в два рази швидше, ніж 20 років тому, а до 2100 року можуть зникнути майже повністю.

Таким чином, води в Гангу буде ставати все менше. Це загрожує стабільності не тільки Індії, а й усього світу. У басейні річки живе майже 700 млн чоловік. Ще 250 млн мешкає в долині Інду (Пакистан), де ситуація аналогічна. Не виключено, що значна частина цих людей в майбутньому захоче переселитися в більш комфортні умови. Але бігти їм нікуди. Поруч – Бангладеш, де на кожен кілометр припадає 1100 жителів, пустельні Афганістан і китайський Тибет.

ПОВІТРЯ. У глобальному потеплінні, як правило, звинувачують промисловість. Але бідні країни «псують атмосферу» часом більше, ніж багаті. Екологи стверджують, що густонаселені райони Північної Індії забруднюють повітря навіть більше, ніж індустріальні провінції Китаю, де виробляється половина всієї світової сталі і теплової енергії.

Екологічний апокаліпсис почнеться з Індії. Чому так? Більшість індійців настільки бідні, що готують їжу на вугіллі та дровах. З цієї причини 20-мільйонне Делі страждає від хронічного смогу. Він настільки «їдкий», що вже загрожує обробці легендарного мавзолею Тадж-Махал. Рівень забруднення повітря в радіусі 100 км від пам'ятника перевищує норму в 10-11 разів.

Через зміни клімату Індія рухається назустріч наймасштабнішою трагедії в історії людства. Голод, спрага, позбавлення, отруєні вода і повітря – саме такими будуть наслідки перенаселення, змін клімату, бідності та безвідповідального ставлення до екології з боку влади. Індійські вчені не втомлюються дивувати світ новими технологіями очистки стоків та виробництва чистої енергії. Але щоб впровадити ці винаходи по всій країні необхідно багато коштів і часу.

Джерело: EtCetera