Оскар 2020 і екологія

У неділю, 9 лютого, у Лос-Анджелесі відгриміла найочікуваніша кінопремія сезону нагород Оскар-2020. Заповітні статуетки отримали провідні актори та режисери сучасності.

Для багатьох людей Оскар – це можливість дізнатися про нові тенденції в кіноматографі, прослідкувати за улюбленими акторами, а для акторів – це також нагода бути почутими мільйонами глядачів не з позиції якоїсь ролі, а висловити щось, що тебе особливо турбує.

Для багатьох акторів цим особливим цього року була тема екології. Так, зокрема, Хоакін Фенікс, який зіграв Джокера в однойменній стрічці Тодда Філліпса, і отримав нагороду у "Найкращій чоловічій ролі" давно долучився до числа зіркових екоактивістів. Він є членом організацій "На захист тварин" і "Люди за етичне поводження з тваринами" (PETA).

Актор заявив, що на всіх червоних доріжках цього сезону не буде змінювати свого костюма від британського бренду Stella McCartney. Таке рішення Хоакін Фенікс обґрунтував бажанням вберегти планету від надмірної кількості відходів. Актор також не приховує те, що він проповідує веганство ще з трьох років!

Промова 45-річного голлівудського актора теж стосувалася екологічної тематики. Хоакін Фенікс публічно заявив, що сучасному суспільству варто поважати права всіх живих істот на планеті. Нині люди безкарно домінують та експлуатують тварин, віддалившись від світу природи. Актор переконаний, що населенню всієї планети варто позбутися егоцентричного світогляду й почати важливі зміни на користь Землі.

«Мені здається, що ми занадто віддалилися від природного світу. Багато з нас винні в егоцентричному світогляді. Ми віримо в те, що ми – центр Всесвіту. Ми грабуємо природні ресурси. Ми вважаємо, що маємо право штучно запліднювати корову, а потім забирати її дитя, навіть коли її крики й страждання очевидні. Ми беремо її молоко, призначене для теляти, і додаємо в каву або пластівці.

Думаю, ми просто боїмося змінитися, тому що заради цього доведеться чимось пожертвувати, від чогось відмовитися. Але люди настільки винахідливі й креативні, що я впевнений, що коли ми використовуємо любов і співчуття як керівні принципи, ми зможемо створити й розвивати системи, які будуть корисні всім живим істотам і навколишньому середовищу.»

Підтримав позицію Хоакіна і ще один переможець у "Найкращій чоловічій ролі другого плану" Бред Пітт, який не приховує свого способу життя, адже також протягом багатьох років не їсть м'яса.

Акторка, яка отримала статуетку за "Найкращу жіночу роль" після виходу фільму "Джуді", називає себе "легкою" вегетаріанкою. У свої 50 років Рене Зеллвегер вражає стрункою та звабливою фігурою! Секретом ідеальних форм зірка називає вегетаріанство, адже з віком обмін речовин сповільнюється, відтак варто переглянути спосіб харчування.

Бути веганом чи вегетаріанцем, дбати про природу – ця позиція притаманна не тільки вихідцям з Америки чи Європи, а всім, хто по-справжньому турбується про долю нашої планети. Так, південнокорейський режисер фільму «Паразити» Пон Джун Хо, стрічка котрого вперше в за 92-річну історію премії отримала нагороду «Найкращий фільм», не лише розповідає про те, що він веган, а й те, що він впливає на світ, знімаючи стрічки про це. Пон Джун Хо раніше зняв фільм "Окча", у якому йдеться про дружбу корейської дівчинки Мичу і гігантської експериментальної свині. У кінороботі показано, як сучасний світ жорстоко поводиться з тваринами для одержання прибутку.

Акторів, режисерів, митців, які пропагують дружній до природи стиль життя є багато. Нам є чого в них повчитися, а головне – не боятися змін, які можуть принести користь як нам самим, так і всій планеті.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на 24 канал