Дослідники навчилися робити пластикові пляшки з відходів та вуглекислого газу

Дослідники навчилися робити пластикові пляшки з відходів та вуглекислого газу. Поки він витратний, але вчені працюють над тим, щоб зробити його дешевшим.

Нове дослідження Даремського університету дозволить виготовити пластикові пляшки з відходів органічного матеріалу і уловлюваного вуглекислого газу. Ретельний аналіз показав, що цей процес може бути економічно вигідним для виробництва таких предметів, як пластикові пляшки.

Процес містить рослинний матеріал, який залишається від пресування цукрового очерету. Кілька процесів реакції охоплюють додавання виловленого вуглекислого газу і етиленгліколю, який отримали на кукурудзяних заводах. З цього виготовляють пластиковий полімер – поліетилен фурандикарбоксилат (PEF). Функціонально він схожий з ПЕТ-пластиком, з якого роблять пляшки для газованих напоїв або води.

Цей процес раніше вже використовувався у виробництві, він досить поширений, відзначають дослідники. Але у порівнянні з виробництвом ПЕТ, він вивільняє приблизно на третину менше парникових газів. При цьому тепло й електрика, необхідні для виробництва, надходять з допомогою природного газу, а не з відновлюваних альтернатив. Але сам процес включає в себе споживання уловлюваного газу, компенсуючи частину викидів.

При цьому інші методи, які пропонували для виробництва PEF, виробляють ще нижчі викиди. Однак ці методи засновані на використанні харчових цукрів, а не решток рослинного матеріалу, чого дослідники хотіли уникнути.

Єдиний недолік методу в тому, що він дорогий. За оцінками дослідження, вчені можуть зробити PEF приблизно за 2,4 тис. доларів США за тонну, у той час як звичайний PET проводиться за 1,8 тис. доларів США за тонну. Зараз вчені шукають спосіб знизити витрати на виробництво і передати ідею в комерційне використання.

Джерело: Цікавості