Половина нашої планети не зазнала ще діяльністі людини

Близько половини нашої планети, 48 – 56%, все ще демонструє «низький» вплив людини, йдеться у новому дослідженні вчених, пише ПМ.

Люди радикально змінили більшу частину Землі заради власних потреб. Однак на нашій планеті все ще є місця, які постраждали в меншій мірі. Вчені задалися питанням, яка частина поверхні планети залишилася вільною від нашого згубного впливу і створили карту, яка наочно показує ці регіони.

Хоча ці цифри можуть надихнути багатьох, дослідження також служить ілюстрацією того, наскільки велика частина Землі вже зайнята і використана людиною.

В даний час тільки близько чверті (20 – 34%) вільної від льоду поверхні планети демонструє «дуже низькі» ознаки людського впливу.

Вчені також відзначають, що хоча практично половина планети несильно порушена діяльністю людини, цей відсоток в основному складають місця непридатні для життя. «Велика частина низьких областей впливу на планету складається з холодних або посушливих ландшафтів», – пишуть автори в своїй статті.

Іншими словами, чи то урбанізація, лісове, сільське господарство або інші засоби, люди чинили найбільший вплив на біологічно мінливі ландшафти, які представляли більше можливостей для задоволення нагальних потреб людини.

Проте, дослідники говорять, що ці результати дають нам можливість зрозуміти і правильно вибудувати тактику щодо посилення збереження навколишнього середовища. А також для відновлення вже постраждалих районів.