Обсяги електронних відходів збільшуються втричі швидше, ніж чисельність населення світу

Ми вже не можемо уявити своє життя без холодильників, кондиціонерів, ноутбуків, смартфонів і іншого електронного та електричного обладнання. Підвищення рівня життя дозволяє більшості населення світу в гонитві за новинками відмовлятися від застарілої техніки і гаджетів. Все це обертається зростанням гір електронних відходів.

Згідно з новою доповіддю Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ), яка була підготовлена за сприяння ряду інших організацій, в 2019 році на звалища було викинуто 53,6 млн тонн комп'ютерів, ноутбуків, комп'ютерних приставок, мобільних телефонів, телевізорів, холодильників та іншої побутової електроніки. Це на 21 відсоток більше, ніж п'ять років тому.

До 2030 року обсяг електронних відходів може досягти 74 млн тонн, тобто фактично подвоїтися всього за 16 років. В цілому в побутових відходах найбільше електроніки. Людям часто простіше і навіть дешевше купити новинку, ніж полагодити стару техніку, пишуть Новости ООН.

«За останні п'ять років обсяги електронних відходів збільшуються втричі швидше, ніж чисельність населення світу, і на 13 відсотків швидше, ніж світовий ВВП», – заявив представник МСЕ Дорін Богдан-Мартін. Він підкреслив, що гори електронного сміття – це наслідок четвертої промислової революції.

Експерти Міжнародного союзу електрозв'язку попереджають, що електронні відходи становлять серйозну небезпеку для навколишнього середовища і здоров'я людей. Багато викинутих на звалище приладів містять токсичні елементи або небезпечні речовини, такі як ртуть, які негативно впливають на мозок людини або систему координації.

На сьогоднішній день тільки 17,4 відсотка електронного сміття переробляється офіційно в безпечних для людини умовах. Іншу техніку викидають на звалища. Там же виявляються золото, срібло, мідь, платина та інші дорогі матеріали, які містяться в техніці. Їх загальна вартість оцінюється в 57 млрд. доларів – сума, що перевищує валовий внутрішній продукт більшості країн.

«У більшості районів світу обсяг електронних відходів, які накопичуються набагато більший від частки тих, що утилізуються в безпечних умовах. «Для того, щоб підвищити обізнаність про цю проблему, масштаби якої зростають, ... потрібні додаткові спільні зусилля», – заявив Ніхіл Сет, виконавчий директор-виконавець Навчального та науково-дослідницького інституту ООН (ЮНІТАР), який брав участь в підготовці доповіді.

У 2019 найбільші обсяги електронного сміття припали на Азію – близько 24,9 млн тонн, потім слідують Північна і Південна Америка – 13,1 млн тонн і Європа – 12 млн тонн. У країнах бідніші відходів набагато менше: в Африці і Океанії – 2,9 млн і 0,7 млн тонн відповідно.