Чому жити на природі так корисно?

Дослідження бельгійських вчених показало, що діти, які виросли на природі, мають вищий рівень IQ.

Дослідники з Університету Хасселт проаналізували понад 600 дітей у віці 10-15 років з різних регіонів і виявили, що існує пряма кореляція між рівнем IQ і доступом до природи. Підвищення щільності зелених насаджень всього на 3% збільшувало рівень IQ дитини, в середньому на 2,6 пунктів. Цікаво, що закономірність була виявлена у дітей з різних соціально-економічних верств. А значить, взаємозв'язок між природою і когнітивним розвитком пов'язаний не тільки з вихованням і фінансовим становищем сім'ї. Однак важливо розуміти, що регулярний вихід на вулицю – привілей, як розповіли вчені в інтерв'ю Euronews Living, пише Країна здоров’я.

Причина подібного зв'язку до сих пір не зрозуміла, але дослідницька група встановила, що живуть в зелених зонах діти мають більш низький рівень стресу, менше страждають від шуму і мають більше можливостей для соціальних ігор. Зелені насадження забезпечують екологічні переваги, такі як зниження впливу забруднень повітря, шуму і спеки. Більш того, зелень сприяє зміцненню здоров'я і соціальної згуртованості дітей. Ці висновки важливі для політиків і фахівців з міського планування, оскільки вони дозволяють створити оптимальне середовище для дітей, що дозволяє їм повністю розкрити свій потенціал.

В інших дослідженнях раніше відзначали взаємозв'язок між когнітивним розвитком і навколишнім середовищем, але робота вчених Університету Хасселт – перша, в якій рівень IQ безпосередньо вимірюється в залежності від кількості зелених насаджень. Проведене в Барселоні в 2015 році дослідження показало, що зростання зелених насаджень в будинках дітей, по дорозі в школу і в самих школах безпосередньо зміцнює їх пам'ять і концентрацію. Дослідження прийшло до висновку, що зелені насадження покращують когнітивні результати, тому що молодий мозок захищений від шкідливого повітря.