Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Зміни клімату, депресія та який між ними зв’язок

Вчені кажуть, що люди все більше переймаються змінами клімату.

Як пишуть учасники групи в Facebook "Щасливий колапс", "відчуття спеки ".... я починаю трохи панікувати про майбутнє, [...] я хочу придумати, як жити" під землею".

Група об'єднала 16 тисяч осіб. Вони звертаються за даними французького агентства, яке займається перевіркою і кількісною оцінкою забруднення повітря: це Airparif, який має 70 станцій для виконання цих розрахунків, пише Країна здоров’я.

"Люди вірять в "кінець світу ", але воно більше не є прерогативою антиутопічних серіалів і науково-фантастичних фільмів", – сказав керівник групи.

За його словами, людей мучать "розлади харчової поведінки, безсоння і стрес". "Наша повсякденна їжа може викликати безліч рецидивів захворювань, не виключено, що це будуть ракові утворення", – зазначив Вінсент Джулі.

Напади тривоги і депресії долають також і молодих людей. Як пише на форумі одна з учасниць проекту, "мені тривожно за своє майбутнє і за життя через "коллапсологіі" – колапсом індустріальної цивілізації.

Згідно з дослідженням IFOP в 2018 році, 85% французів стурбовані глобальним потеплінням. Багато молодих людей говорять про стрес, пов'язаний зі зміною клімату.

Кетрін Ларрер, філософ, що спеціалізується на етиці навколишнього середовища, розглядає виникнення цих питань як прояв реального "поворотного моменту" в екологічній свідомості.

"Цей страх, на мій погляд, пов'язаний з почуттям безпорадності. Перша глобальна екологічна свідомість з'явилася в 1970-х роках. З тих пір нічого не змінилося", – говорить вона.

Крім наукових дебатів, екологічні проблеми відносяться до екзистенційних питань тисячоліття. Людей турбує зникнення людства.