Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Дослідження: енергоефективні будинки економлять гроші в довгостроковій перспективі

Споживачі і забудовники ще недостатньо покладаються на можливу вигоду будинків з нульовими витратами електроенергії через високий рівень авансових витрат, але таке ставлення до питання може виявитися недалекоглядним, стверджує недавнє дослідження.

Уряд США змінив політику оподаткування фотоелектричних панелей, внаслідок чого організація системи енергоефективного будинку стала коштувати трохи дорожче, але це не привід відмовлятися від передової технології, оскільки побоювання майбутніх власників і забудовників ґрунтуються на помилкових розрахунках витрат.

Дослідницький інститут Rocky Mountain Institute провів порівняльний аналіз витрат і заощаджень для двох типів енергоефективних будівель – будинків з вже включеними системами, що забезпечують нульове споживання енергії, і будинків, підготовлених «під ключ» до таких систем. Принципова різниця полягає в тому, що в другому випадку житло будується за стандартною технологією, але з розрахунком на швидкий і бюджетний монтаж і підключення сонячних панелей в майбутньому. Ціна таких будинків нижча, і покупець переходить на нульове енергоспоживання тоді, коли буде до цього готовий.

Перший тип будинків виробляє електроенергії більше, ніж споживає, і його має сенс будувати тільки там, де досить інсоляції, але другий тип можна побудувати де завгодно.

Сертифікат готовності до нульового енергоспоживання, отриманий від міністерства енергетики США гарантує, що будинок побудований з нетоксичних матеріалів, має високий рівень теплоізоляції і вентиляції, енергоефективне обладнання і конструкційне рішення архітектурного проекту, придатне для монтажу сонячних панелей.

Аналіз продажів споруджуваних будинків показує, що тільки мала дещиця з них заявлені як енергоефективні. Забудовники бояться, що «зелені» будинки будуть гірше продаватися, а споживачі цураються цих будинків через побоювання дорожнечі їх експлуатації.

Аналіз реальних витрат показує, що будинки з нульовим енергоспоживанням в реальності обходяться на 6.7-8.1% дорожче аналогічних будинків зі стандартним енергоспоживанням, тоді як покупка будинку «під ключ» до установки системи повного енергозбереження додає всього 1.9-2.5% до ціни. Ці витрати відбиваються в довгостроковому періоді, та за умови проживання в будинку протягом дванадцяти років і більше власник повністю компенсує витрати.

Термін окупності енергоефективного будинку варіюється в залежності від регіону, і в західних штатах покупка будинку, готового до підключення сонячних панелей, але без панелей, коштує в середньому на 1574 долара дорожче звичайного будинку і фінансово виправдовує себе вже за два роки.

Експерти стверджують, що в найближчі кілька років технології для підвищення енергоефективності споруд стануть більш доступними, при цьому витрати на їх зведення зменшаться кратно. Досягти цього допоможуть не тільки вчені та інженери, але й законодавці: наприклад, влада Каліфорнії прийняла рішення зобов'язати зводити всі новобудови з даховими сонячними панелями вже з 2020 року. А ось в Голландії планують повністю відключити від природного газу будинки до 2050 року.

Джерело: ЭкоТехника