Відмова від будівництва будинків з бетону та цементу може скоротити викиди CO2

Відмова від використання бетону і цементу скоротить викиди парникових газів на 20%. До такого висновку прийшли вчені з Потсдамського інституту вивчення клімату (PIK), говориться в журналі Nature Sustainability.

Цемент і бетон виробляються шляхом випалу вапняку, глини і гіпсу в спеціальних клінкерних печах. В результаті цього процесу в атмосферу Землі потрапляє велика кількість вуглекислого газу, а також сажі та різних іонів важких металів. При цьому за своєю масою такі викиди порівнянні з вагою виробленого цементу, що робить цю сферу однією з найбільш забруднювальних у світі.

При цьому урбанізація і збільшення чисельності населення Землі призводить до того, що людству все більше потрібні ці матеріали для будівництва будинків. Вчені з Потсдамського інституту пропонують відмовитися від використання бетону і цементу, замінивши їх деревом і біопластиком.

Для повноцінної заміни будівельних матеріалів на екологічні, компаніям доведеться створити величезну кількість лісових угідь. Таким чином будівельна сфера стане найбільшою з поглинання вуглекислого газу з атмосфери, а не по його виробництву.

Наприклад, будівництво нових житлових будинків буде поглинати близько 1 млрд т вуглецю при заміні половини конструкцій з цементу й бетону на їх деревні аналоги. При заміні 10% цих будівельних матеріалів на дерев’яні вони зможуть поглинати 250 млн т вуглекислого газу.

Джерело: Цікавості