Будівництво з дерева виявилося ефективним для боротьби з глобальним потеплінням

Фінські вчені показали, що будівництво будинків з дерева дозволить зв’язувати додаткові кількості вуглекислого газу і може знизити викиди майже вдвічі.

Будівельна індустрія – один з найбільших забруднювачів атмосфери. Вона відповідальна приблизно за третину антропогенного вуглекислого газу, майже вдесятеро більше, ніж вся авіація. За даними Алі Амірі (Ali Amiri) і його колег з фінського Університету Аалто, ці обсяги продовжують збільшуватися приблизно на відсоток щороку, пишуть Цікавості.

У статті, опублікованій в журналі Environmental Research Letters, Амірі зі співавторами розглядають, як поступовий перехід до будівництва з деревини може скоротити ці викиди. За розрахунками вчених, якщо країни Євросоюзу почнуть використовувати дерево для зведення 80 відсотків житлових будинків, а також для їх обробки, це дозволить щорічно зв’язувати порядку 55 мільйонів тонн вуглекислого газу. Такий обсяг становить майже половину (47 відсотків) всіх викидів СО2 на континенті.

Дослідники розділили будівельні споруди на три групи в залежності від обсягів деревини і, відповідно, вуглецю, які можна в них використовувати і накопичити – близько 100 кілограмів на квадратний метр, близько 200 кілограмів і, нарешті, 300 кілограмів і більше. Потім вони розглянули сценарії, які дозволять максимально знизити викиди вуглекислого газу до 2040 року. Розрахунки показали, що для цього частка житлових будівель з дерева в Європі повинна вирости з 10 відсотків в 2020-м до 80 відсотків до 2040-го.

Разом з тим такі споруди – не найбільш «місткі» за обсягами накопичення вуглецю, тому подібні заходи повинні супроводжуватися поступовим збільшенням дерев’яного будівництва і для інших завдань. Благо сучасні технології дозволяють будувати навіть дерев’яні хмарочоси. «Сподіваємося, що наша робота посприяє створенню« дорожньої карти» з розвитку дерев’яного будівництва в Європі», – резюмує Амірі.