У 2019 викиди СО2 в будівельному секторі перевищили рекордні значення

Згідно з новою доповіддю ООН, на будівництво і експлуатацію будівель в минулому році припадало понад третина глобальних викидів вуглекислого газу в енергетично-промисловому секторі. Фахівці відзначають, що викиди тільки від експлуатації будівель досягли рекордного рівня, пише ПМ.

Всі ми знаємо головні джерела викидів СО2: машини, літаки, корови ... А що там із будівництвом?

Вуглецевий слід від будівництва полягає не тільки у використанні матеріалів, під час виробництва яких викидається велика кількість СО2, а й в споживанні енергії, яка необхідна, як під час будівництва, так і для майбутньої експлуатації. Експерти відзначають, що довгий час світове споживання енергії будівлями залишалося стабільним, проте в 2019 році відбувся різкий стрибок. Зараз 28% від загального обсягу енергетичних викидів CO2 припадають на обслуговування будинків.

Збільшення викидів в будівельному секторі пов'язано з триваючим використанням вугілля, нафти і природного газу для опалення і приготування їжі. Автори доповіді підкреслюють, що якщо нові будівлі не будуть оснащуватися енергозберігаючими технологіями, то подальше зростання викидів неминуче.

Стратегії, спрямовані на те, щоб зробити будівлі вуглецево-нейтральними, повинні стати основною будівництва.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), щоб перейти до нульового рівня викидів СО2 в будівлях до 2050 року, викиди від виробництва будматеріалів повинні скоротитися на 50% до 2030 року. Тим часом викиди від експлуатації повинні будуть знизитися на 60%. Загалом, скорочення викидів в будівельному секторі має становити приблизно 6% в рік до 2030 року.

ООН вважає, що встановлення сонячних панелей на всіх нових будівлях, а також створення «вертикальних садів» можуть допомогти впоратися з надлишком CO2. Також експерти впевнені, що урядові програми по створенню більш екологічного будівельного сектора можуть створити нові робочі місця, підвищити економічну активність і активізувати місцеві поставки.