Як навчитися не викидати їжу

Щороку близько 1,3 млрд тонн продовольства викидається, велика частина всього цього виявляється на звалищі. Це не тільки завдає шкоди навколишньому середовищу, але також негативно позначається на зміні клімату.

Нью-йоркський шеф-повар Макс Ла Манна вважає подібне бездумне марнотратство однією з головних проблем, що стоять перед людством. Автор книги «Більше рослин, менше сміття» (More Plants, Less Waste) розповів ВВС, що кожен з нас може зробити для того, щоб допомогти впоратися з цією проблемою.

Зараз на нашій планеті живе майже 9 млрд людей, більше 820 млн з них недоїдає.

Безглузда витрата їжі – одна з головних проблем, що стоять перед людством. Приблизно третина всього продовольства або просто гниє на полях, або викидається в сміття.

При цьому даремно витрачається не тільки їжа. Гроші, вода, енергія, земля і транспорт використовуються даремно.

Якщо ви викидаєте їжу, це може вплинути і на зміни клімату, так як значний відсоток просто відправляється на звалище, де продовольство гниє, виділяючи метан.

Якби продовольство було незалежною країною, то воно було б третім після США і Китаю джерелом парникових газів.

Правильно робити покупки

Ми часто купуємо занадто багато їжі, більше, ніж нам потрібно.

Перед походом в магазин слід зробити список того, що вам насправді потрібно, і не купувати зайвого.

Більш того, використовуйте всю куплену вами їжу, перш ніж знову йти в магазин.

Правильно зберігати продовольство

Їжа псується, якщо її неправильно зберігати.

Багато хто не знає, які саме продукти слід зберігати в холодильнику, а які ні. Це призводить до того, що овочі та фрукти можуть почати гнити і в результаті опинитися на звалищі.

Картоплю, цибулю, помідори, часник і огірки не слід тримати в холодильнику – їх слід зберігати при кімнатній температурі. Зелень можна зберігати в мисці з водою.

Якщо ви зрозуміли, що у вас утворився зайвий хліб, покладіть його в морозильник.

У супермаркеті або іншому магазині вибирайте не найкрасивіші на вигляд фрукти і овочі. Вони не менш їстівні і смачні, але так як багато хто не хоче їх купувати, вони часто виявляються в смітнику.

І якщо у вас є можливість, купуйте свіжі продукти у фермера або на фермерському ринку.

Залишки їжі – в холодильник

Недоїдки – річ корисна.

Якщо ви часто готуєте, і у вас постійно щось залишається недоїденим, відведіть один день в тиждень, коли ви дістанете всі ці залишки їжі з холодильника і знову розігрієте або якось ще приготуєте.

Ця їжа не потрапить на смітник. До того ж ви заощадите час і гроші.

Не забувайте про морозилку

Найлегше зберігати їжу в морозильній камері.

Наприклад, якщо у вас залишилися овочі, які стали занадто м’якими для салату, їх можна заморозити, а потім робити з них смузі або що-небудь ще.

Якщо у вас занадто багато кухонних трав – розкладіть їх в ледоформи, залийте водою і відправте в морозильник. Пізніше вони стануть в нагоді при обсмажуванні або в інших рецептах.

В морозилку можна класти недоїдену вами їжу, навіть супи. Тоді у вас завжди буде вже готова і смачна їжа, яку треба лише розігріти.

На роботу зі своїм обідом

Приємно вийти з офісу на ланч з колегами, особливо – в ваш улюблений ресторан, але це коштує грошей і призводить до розбазарювання продуктів харчування.

Найкраще приносити їжу з дому. Якщо вранці не вистачає часу, щоб приготувати їжу, дістаньте те, що лежить в морозилці і чекає свого часу.

Готувати бульйони

Із залишків їжі можна зробити бульйон.

Швидко підсмажте або розігрійте залишки овочів і всього, що не знайшло застосування. Покладіть це все в каструлю, додайте оливкового або вершкового масла, ваші улюблені спеції, залийте водою і поваріть на повільному вогні. А потім насолоджуйтеся справою своїх власних рук.

Робити компост

Компост – цінне добриво, це хороший спосіб позбуватися від харчових відходів, не завдаючи шкоди екології і, більш того, допомагаючи живій природі.

Не у кожного є сад, де це робити найлегше, але існує багато рецептів домашнього компостування в звичайній міській квартирі.

Такий компост відмінно допоможе зростанню ваших кімнатних рослин.

Крок за кроком

Є безліч способів скоротити харчові відходи, і кожен з нас може це зробити.

Якщо ви задумаєтеся про те, скільки їжі ваша сім’я викидає щодня, ви зможете змінити ситуацію на краще і внести свою лепту в збереження таких цінних природних ресурсів.

Навіть мінімальні зміни в тому, як ви купуєте продукти, як ви готуєте і споживаєте їжу, допоможуть захистити навколишнє середовище. Це зовсім не обов’язково має бути складно.

Витративши зовсім невеликі зусилля, ви зможете помітно скоротити кількість їжі, що опинилася на смітнику, заощадити гроші, час і просто допомогти природі.

Джерело: greenpost