Гарна їжа не повинна йти на смітник

Відходи харчової промисловості є досить великою проблемою сучасного суспільства. На щастя вже існують деякі її сміливі рішення. Наприклад, молодий дизайнер із Великобританії придумала, як використати рибні відходи для створення матеріалу, альтернативного пластику. А команда її співвітчизників робить із панцирів омарів біопластик, пише epochtimes.

Серед таких сміливців, які дивують світ підходом до екологічного свідомого життя можна віднести Loop – це перший фінський ресторан, у якому створюють делікатеси із продуктів, що йдуть на відходи. Меню закладу змінюється щодня, але в основному тут подають вегетаріанські страви.

Щоранку вантажівки Loop об'їжджають 15 місцевих магазинів. Там водії забирають різні свіжі продукти, овочі та зелень. Тому меню ресторану змінюється щодня, з огляду на те, які товари в магазинах залишилися непроданими.

Loop – неприбуткова організація: ресторан знаходиться під управлінням компанії From Waste to Taste, куди й направляються усі доходи.

Подвійна користь

Засновники незвичайного ресторану вважають, що гарна їжа не повинна йти на смітник. До того ж у світі є люди, які потребують роботи і харчування, тож чому б не знайти одне рішення відразу для декількох проблем?

Близько 70% зібраних продуктів направляються на благодійність. На роботу в ресторан наймають молодих людей із групи ризику, а також іммігрантів і тимчасово безробітних. Таким чином творці ресторану прагнуть здійснювати екологічний вплив на навколишнє середовище (шляхом зменшення відходів) і позитивний соціальний вплив на суспільство (шляхом надання нових робочих місць і збору продуктів для нужденних).

Приблизне меню

У будні дні відвідувачам ресторану пропонують смачний обід, який складається з салату, супу, основної страви, кави, чаю і десерту. А у вихідні на гурманів чекає сніданок: салати й гарніри плюс поживна основна страва, а також різноманітні свіжі ягоди та фрукти, десерти і домашнє морозиво.

Меню може трохи змінюватися залежно від того, яку їжу було «врятовано» з магазинних відходів, але в ньому незмінно є веганські та безглютенові страви. Докладний список страв можна перевірити щодня на сторінках Loop в Instagram та Facebook.