Опускати скла в автомобілях не рекомендується

Якщо ви в цілях вентиляції опускаєте скло в автомобілі, пересуваючись по місту, то тим самим робите велику помилку. Такий висновок зробили вчені з Великобританії.

Водії та пасажири автомобілів в найбрудніших мегаполісах планети стикаються з диспропорційно величезним числом забруднювачів всередині салону, якщо воліють провітрювати його шляхом простого відкриття вікон. До такого висновку прийшли вчені Університету Суррея, пишуть Цікавості.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, брудне повітря вбиває до 7 млн людей на нашій планеті кожен рік, а 90% людей вдихає повітря з підвищеним вмістом забруднювачів.

В ході дослідження, результати якого опубліковані в журналі Science of the Total Environment, міжнародна команда вчених проаналізувала рівень забруднення в 10 мегаполісах, включаючи Дакку (Бангладеш), Ченнаї (Індія), Гуанчжоу (Китай), Медельїн (Колумбія), Сан-Пауло (Бразилія), Каїр (Єгипет), Сулейманію (Ірак), Аддіс-Абебу (Ефіопія), Блантайр (Малаві) і Дар-ес-Салам (Танзанія).

Було встановлено, що водії у цих відносно брудних містах стикаються з підвищеним рівнем забруднень прямо в салоні автомобіля. І якщо водії проводили вентиляцію салону користуючись з відкритих вікон, то концентрація шкідливих речовин була максимальною. Пікових значень вона досягала вранці і ввечері в години пік. Відкриття вікон піддавало шкідливому повітрю і пасажирів. Це підкреслює важливість використання системи внутрішньої рециркуляції повітря, яка дозволяє на 80% обмежити приплив шкідливих часток у салон.