Нанопластик змінює мікробіом кишечника і загрожує здоров’ю

Коли пластик розкладається, він розпадається на більш дрібні мікрочастинки і наночастинки. Проникаючи в організм через воду або навіть повітря, вони шкодять здоров’ю людини. Нове дослідження показало, що нанопластик впливають на склад і різноманітність кишкового мікробіома, і що це може завдати шкоди здоров’ю людини, пишуть Цікавості.

Наслідки впливу нанопластику на здоров’я традиційно оцінювалися на морських мешканцях – молюсках, ракоподібних і рибі. Недавні дослідження in vitro з використанням культур клітин риб і ссавців дозволили вченим проаналізувати зміни в експресії генів, пов’язані з присутністю нанопластику, з токсикологічної точки зору. Більшість неврологічних, ендокринних і імунологічних трактів у цих хребетних дуже схожі з такими у людей. Вчені попереджають, що деякі з ефектів, які спостерігаються у, наприклад, риб, можуть спостерігатися у людей.

Маріана Телес, дослідник Автономного університету Барселони (UAB) і один з авторів дослідження, підкреслює, що «ця стаття не ставить собі за мету підняти тривогу, але прагне попередити про те, що пластик, який знаходиться майже у всьому, до чого торкається людина, не розпадається, і ми постійно піддаємося його впливу. Зараз ми можемо тільки припускати, який довгостроковий вплив це може мати на здоров’я людини, хоча у нас вже є докази в декількох дослідженнях, що описують гормональний фон і імунні зміни у риб, які зазнали впливу нанопластику, які можуть бути застосовані і до людей».

Після потрапляння в кишечник до 90% пластикових фрагментів, що потрапляють в кишечник, виводяться з організму. Однак деякі з решти фрагментуюся на нанопластик, який завдяки своєму невеликому розміру і молекулярним властивостям здатний проникати в клітини. У дослідженні описані зміни в абсорбції їжі, а також запальні реакції в стінках кишечника, зміни в складі і функціонуванні його мікробіому, вплив на метаболізм і імунітет.