Управління відходами

У Канаді вчені намагаються врятувати світ від забруднення пластиком за допомогою гусениць

У Канаді вчені з Університету Брандона вивчають личинки гусениці великої воскової молі, яка харчується пластиком, щоб виробити ідеальну систему біорозкладення пластика по всьому світу

Про це розповів біолог і автор дослідження Крістоф Лемуан з Університету Брандона.

В даний час існує більше 50 відомих видів "пластіворів", тобто організмів, що харчуються пластиком. Один з них – велика воскова міль, дає вченим надію на боротьбу із забрудненням планети пластиком.

Ці істоти з задоволенням поїдають деякі з найбільш поширених видів пластику. Дослідників особливо цікавило, як ця гусінь разом з мікроорганізмами в її кишківнику може руйнувати і метаболізувати пластик. Ця робота включала в себе відділення бактерій від кишківника черв'яків і вирощування їх в лабораторії самостійно. Вони виявили, що один конкретний вид бактерій може дійсно виживати тільки на пластиці протягом року.

Більш того, дослідники виявили, що гусениці, які їли пластик, насправді мали значно більшу кількість кишкових мікробів. Ці гусениці не є мутантами, насправді вони – шкідники бджіл, які вторгаються у вулики і живуть, харчуючись сотами.

Вчені говорять, що структура воску у сотах складається з дуже довгих ланцюжків вуглецю і водню, молекул, званих вуглеводнями. Ці вуглеводневі ланцюги – це теж саме, що і пластмаси, отримані з викопного палива, які так широко використовуються людьми.

"Восковий черв'як і його кишкові бактерії руйнують ці довгі ланцюги (в сотах)", – говорить Лемуан. – "І, мабуть, оскільки пластмаси мають подібну структуру, вони також можуть використовувати цей механізм для використання поліетиленових пластмас в якості джерела поживних речовин". Фактично, деяким з них навіть краще харчувалися пластиком.

Скільки пластика може з'їсти група дуже голодних гусениць? За словами вчених, близько 60 воскових черв'яків можуть пережувати квадрат пластикового пакета розміром із сірникову коробку менш ніж за тиждень. Очевидно, що світові знадобиться багато гусениць для вирішення проблеми забруднення пластиком. 

Однак, якщо вчені зможуть зрозуміти, що змушує цих гусениць і їх кишкові бактерії руйнувати та розкладати пластик, вони зможуть розробити штучні інструменти для знищення пластмаси.

Щороку людство виробляє близько 300 мільйонів тонн пластику, а потім відправляє все це на звалища. За півстоліття, що минули з тих пір, як пластик з'явився в нашому житті, його крихітні частинки поширилися по океанах, по всіх наших екосистемах.

"Природа надає нам відмінну відправну точку для моделювання того, як ефективно біодеградувати пластик", – каже Лемуан. – "Але нам ще треба буде розв'язати ще кілька загадок, перш ніж використовувати цю технологію, тому, ймовірно, краще продовжувати скорочувати відходи пластика, поки це з'ясовується".

Нагадаємо, світ повільно усвідомлює небезпеку пластика. Політики почали намагатися зменшити кількість одноразових пакетів, пластикових соломинок. Буквально минулого тижня в штаті Нью-Йорк набрав чинності закон, що забороняє навіть роздачу поліетиленових пакетів покупцям. Нещодавно Китай заявив, що до кінця року він прийме аналогічні заходи в усіх своїх великих містах. Кілька великих корпорацій навіть експериментували з багаторазовими контейнерами для таких речей, як флакони для шампуню і тюбики із зубною пастою.

У Мехіко, столиці Мексики, з 1 січня встановили штраф у розмірі від 2,2 до 8,9 тис. дол США за використання пластикових пакетів. Заборона на використання пакетів поширюється не тільки на супермаркети, але і на роздрібні магазини.

Зображення

Джерело: Depo.ua