Дороги із використаних медичних масок як спосіб утилізації

Під час пандемії у світі щодня викидають понад 6,8 млрд медичних масок. Науковці пропонують переробляти їх на дороги

Науковці з Мельбурнського королівського технологічного університету Австралії (RMIT) пропонують перероблювати використані медичні маски на основу для тротуарних плиток та доріг, пише hromadske.

Своє дослідження науковці опублікували у виданні Science of the Total Environment.

Австралійські вчені пропонують подрібнювати використані медичні маски, додавати перероблений бетонний заповнювач (RCA) та формувати основу для тротуарних плиток чи покриття доріг.

Експеримент вчених показав, що додавання невеликої кількості подрібненого матеріалу (1-3%) до бетону не тільки не зменшило міцність матеріалу, а й навпаки покращило його. 

Автори дослідження зазначають, що масове використання масок під час пандемії продукує тисячі тонн додаткового сміття щодня.

Так, дослідження 2020 року показало, що щодня у світі викидають близько 6,88 мільярда використаних медичних масок. Це приблизно 206 470 тонн сміття, яке відправляють на звалища або спалюють.

За підрахунками науковців, аби побудувати основу для одного кілометра двосмугової дороги завширшки 7 м і завтовшки 0,5 метрів, додаючи лише 1% перероблених масок, знадобиться приблизно 93,2 тонни переробленого матеріалу. Стільки масок продукують 3 мільйони людей. Один відсоток перероблених масок у такій суміші вважається оптимальним.

На думку вчених, такий підхід до перероблення масок має також зменшити кількість викидів, які виділяються при спалюванні. Та й дороги з нового матеріалу мають прослужити довше та за розрахунками будуть на 30% дешевшими у виробництві.

Зображення взято: dw.com