Водяне колесо на сонячній енергії збирає сміття в гавані Балтімора

Сміття ніколи не виглядало привабливо, особливо плаваючим в річках і водоймах, а за словами очевидців, новий винахід – з назвою «Водяне Колесо» в Балтіморі, штату Меріленд, яке допомагає збирати сміття з води, виглядає дуже незвично і весело.

Приводиться в дію електрикою від 30 сонячних панелей і водним плином, Водяне Колесо може збирати близько 22 679 кг сміття на день – та швидкість, з якою організація Waterfront Partnership of Baltimore сподівається зробити міську гавань придатною для купання до 2020 року .Розроблене Джоном Келлетом і Даніелем Чейзом з Clearwater Mills, компанії з розробки очисних споруд, сміттєвий колектор на сонячній енергії генерує 2500 Вт електроенергії на добу, що є достатнім для харчування середньостатистичного будинку в штаті Меріленд.

Щороку зливові стоки приносять тонни сміття і різних будівельних уламків з вулиць і приток басейну річки Джонс Фолл, які за допомогою течії річки, потрапляють прямо в гавань Балтімора.

«Я втомився постійно чути від туристів: ״Фу, ця гавань є огидною״», розповідає співзасновник Водяного Колеса Джон Келлетт. «Я думав, що напевно ж повинен існувати кращий спосіб збору сміття, ніж безпосередньо біля нашого дверного порога».

І ось, після успішного випробування прототипу, заручившись підтримкою організації Waterfront Partnership, яка займається поліпшенням стану водних ресурсів, і особливо гавані Балтімора, перше Водяне Колесо було зібрано всього за сім місяців, командою з чотирьох чоловік.

Отже, як це працює?

Дві помаранчеві напрямні, зібрані з поплавців, допомагають направляти сміття до водяного колеса, де за допомогою пружних захоплень, що нагадують граблі, сміття захоплюється і надходить до конвеєра, який у свою чергу транспортує його в контейнер для сміття, встановлений на причіпний плавучій платформі.

Коли контейнер наповнюється, платформу від'єднують, чіпляють до човна, а потім буксирують на завод з екологічною переробки сміття RESCO, на якому його спалюють, при цьому отримуючи електрику. Насоси установки, які приводяться в дію за допомогою сонячної енергії, прокачують 75 кубометрів води на годину через водяне колесо, яке приводить в рух конвеєрну стрічку.

На додаток до функції очищення гавані, Водяне Колесо має й інші переваги.

Постійне обертання водяного колеса насичує воду киснем, сприяє залученню зграй риб, покращує умови проживання і якість води. Збирач сміття також збирає всі органічні відходи, які мають властивості розкладатися, зменшувати вміст кисню у воді і виділяють аміак. Також, будучи частиною проекту Healthy Harbor Living Laboratory (Лабораторія здорового середовища проживання Гавані), Водяне Колесо служить як освітній майданчик для демонстрації системи регулювання дощового стоку у Внутрішній Гавані.

«Балтімор скоро перейде межу TMDL (максимальне загальне добове навантаження по забруднюючих речовинах), в такому випадку, місто офіційно зобов'яжуть щорічно видаляти певну кількість сміття», говорить Адам Ліндквіст, менеджер організації «Чиста Гавань».

«Сміття до нас потрапляє за течією. Ми сподіваємося не робити даний проект комерційним, але це залежить від рішення міста», говорить Лорі Шварц, президент Waterfront Partnership. «І звичайно ж нам потрібно буде сфокусуватися на джерелах цього сміття».

Міські чиновники планують використовувати Водяне Колесо до 2020, тоді закінчиться офіційна освітня програма, яка повинна навчити суспільство належним чином поводитися з сміттям.

«Ми плануємо збирати близько 272155 – 362873 кг сміття на рік. Але все залежить від кількості дощів», говорить Даніель.

Ну, а поки Водяне Колесо є постійним атрибутом в гавані Балтімора, йдуть переговори про створення ще такого ж для очищення забитого сміттям гирла річки Анакостія на північному сході США.

Джерело: FacePla.net