Агентство ЄС вперше сертифікувало повністю електричний літак

Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) вперше сертифікувало повністю електричний літак. 

Про це агентство повідомило на своєму сайті у середу.

Літак, про який йде мова, це легкий двомісний Velis Electro, виготовлений у Словенії розробником Pipistrel.

"Це захоплюючий прорив. Це перший електричний літак, сертифікований EASA, але він, безумовно, не буде останнім, оскільки авіаційна галузь розробляє нові технології для зниження шуму і викидів і поліпшення стійкості авіації", – сказав виконавчий директор EASA Патрік Кай.

Velis Electro – це двомісний літак, призначений в основному для навчання пілотів. Pipistrel – провідний розробник і виробник малих літаків, що спеціалізується на енергоефективних та недорогих високопродуктивних літаках.

"Сертифікат типу Pipistrel Velis Electro – це перший крок до комерційного використання електричних літаків, який необхідний для того, щоб створити авіацію без викидів. Він значно тихіший, ніж інші літаки, і взагалі не виробляє газів згоряння", – сказав Іво Боскарол, засновник і генеральний директор Pipistrel Aircraft.

Літак має максимальну злітну вагу 600 кг і обладнаний електродвигуном потужністю 60 кВт та батареями на 21 кВт-год. Він може перебувати в польоті близько 1 години з резервом часу до 30 хвилин і подолати за цей час близько 160 км. 

Джерело: Європейська правда