Центральна Європа йде під воду

У Чехії – найбільша за десятиліття повінь. Загинули вже 5 людей. Надзвичайний стан оголошено в 40 містах країни. Під загрозою затоплення – весь історичний центр в Празі. Метрополітен, школи та інші установи в столиці не працюють. Рівень річки Влтави і далі піднімається. Військовики та волонтери взялися за спорудження захисних бар‘єрів. Синоптики прогнозують, що зливи триватимуть ще кілька днів. Востаннє в Чехії потужна повінь була в 2002 році. Тоді матеріальної шкоди було завдано на мільярди євро.

Не краща ситуація на заході і на півдні Австрії. Там через зсув грунту загинула 1 людина, 2 – зникли безвісти. Сотні людей евакуйовано. Підтоплено значні території в районі Зальцбурга. На півдні країни заблоковано рух потягів. Рівень води в Дунаї може досягти максимуму за останні 10 років. В населених пунктах вздовж водної артерії оголошено надзвичайний стан.

Підтоплено і південний схід Німеччини. Там з берегів вийшли одразу 3 річки. В місті Пассау, що в Нижній Баварії, побоюються рекордної за багато десятиріч повені. В частині будинків відімкнуто електроенергію. Сполучення із сусідніми населеними пунктами – лише на човнах.

Джерело: Euronews