Святий Престол до ФАО: Стратегія сталого розвитку має будуватися на людській особі

altЗ 15 по 22 червня 2013 року у Римі проходить 38-ма сесія Конференції ФАО «Стан продовольчої незабезпеченості в світі». З цієї нагоди до учасників звернувся також глава делегації Святого Престолу, Апостольський нунцій монсеньйор Луїджі Траваліно.

Проаналізувавши актуальну ситуацію в світі, зокрема труднощі пов’язані з світовою економікою, представник Святішого Отця наголосив на важливості та необхідності солідарності, яка нас робить здатними вміти адекватно відповідати на потреби кожного. Було зокрема підкреслено, що вирощення продуктів харчування тісно пов’язане з зайнятістю населення та економічним ростом. Однак дуже часто цим можливостям загрожують різні непередбачувані ситуації, серед яких важливе місце займають кліматичні зміни.

Ватиканський чиновник підкреслив, що цілісний розвиток стосується різних країн, громад і окремих людей і вимагає прийняття конкретних заходів для забезпечення відповідальної поведінки держав, в першу чергу для забезпечення належного рівня продовольчої безпеки свого населення.

Папський делегат також закликав до зміни усталеного способу життя, пов'язаного з надмірним споживанням, зменшення харчових відходів та припинення використання сільськогосподарської продукції з нехарчовими цілями.

Головне послання делегації Святого Престолу стосувалось сталого розвитку в продовольчій системі, яке не може обмежуватись лише виключно до різних технологій, збереження ресурсів та обміну необхідною інформацією, тому що перш за все стратегія цього розвитку повинна будуватись на людській особі. Саме такий підхід зможе відповідально забезпечити стабільність і для майбутніх поколінь.

Згідно з позицією ватиканських представників, питання відповідальності повинне бути застосоване не лише до екології, але до всіх видів діяльності, пов’язаних з продуктами харчування. Ватиканський чиновник вважав за потрібне також наголосити на існуючій відмінності між ресурсами, які вважаються відновлюваними не одразу, такими як вода та грунт і тими, які є відновлювальними за умови розумного управління, такими як біорізноманіття.

Відповідальне втілення запропонованих ФАО правил може стимулювати та покращити відповідальну співпрацю та сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки, викоріненню злиднів, опіці та захисту ресурсів різних екосистем сільськогосподарського світу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на Zenit