Вчені передбачили, що природні катаклізми відбуватимуться все частіше

Стихійні лиха, такі як лісові пожежі, посухи, повені, урагани і смерчі, що викликаються феноменом Ель-Ніньо, відбуватимуться на планеті все частіше. До такого висновку прийшла група дослідників під керівництвом Лі Цзіньбао з Університету Гонконгу, повідомляє портал «KPBS News». Згідно з висновками вчених, головну роль у збільшенні числа природних катаклізмів зіграло глобальне потепління.

В основу дослідження лягли дані дендрохронологічних аналізу. Цзіньбао і його колеги вивчили кілька тисяч зрізів річних кілець. Вік матеріалу доходив до 700 років. При цьому, дерева, відібрані експертами, росли на величезній відстані один від одного – в Індонезії, Південній Америці та Новій Зеландії. Саме ці частини планети найбільш схильні до руйнівної дії Ель-Ніньо. Була встановлена наступна закономірність: у районах, де випадає велика кількість опадів, кільця на зрізі ставали все ширше напередодні року катастроф. І навпаки – в посушливому кліматі «деревний візерунок» звужувався.

За словами керівника дослідження, малюнки річних кілець за кілька останніх років свідчать про те, що людству знову потрібно готуватися до зустрічі з Ель-Ніньо. Суть цього феномену полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 градусів Цельсія) поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що, у свою чергу, різко впливає на клімат. У ХХ столітті найбільш руйнівні наслідки Ель-Ніньо були зафіксовані в 1997 році. Пожежі на величезних площах вирували в тропіках Індонезії, після чого загорілися ліси Австралії. Попіл від них долітав до Нової Зеландії – за 2 тисячі кілометрів. Американський штат Каліфорнія зазнав атаки торнадо «Нора», діаметр якого склав 142 кілометри. Два тижні опісля інший смерч – «Пауліні» – обрушився на Мексику.

Джерело: Российские лесные вести