Третина світового продовольства йде у відходи

Через продовольчі відходи, які за оцінками експертів становлять 1,3 млрд. тонн, світові виробники щорічно втрачають до $750 млрд.

Про це йдеться у доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Аналітики організації також зазначили, що продовольчі відходи призводять не тільки до великих економічних витрат, але й чинять сильний тиск на природні ресурси, загрожуючи клімату, водним, земельним ресурсам.

"Щорічно вироблене, але не спожите продовольство можна порівняти з обсягом щорічного потоку річки Волги і є джерелом 3,3 гігатонн викидів парникових газів в атмосферу", – зазначають експерти ФАО в доповіді Наслідки харчових відходів: вплив на природні ресурси.

Як зазначив генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва, ми не можемо дозволити викидати або втрачати в процесі виробництва третину виробленого продовольства в той час, як 870 млн. людей голодують щодня.

У зв'язку з цим ФАО запропонувала низку заходів, які допоможуть знизити продовольчі відходи і втрати на кожному етапі продовольчого ланцюга. При цьому організація уточнює, що 54 % світових продовольчих відходів відбувається на стадії виробництва, збору врожаю та зберігання, 46% втрачаються під час переробки, розповсюдження та споживання.

Зокрема, для зниження обсягу відходів, на думку фахівців, у разі перевиробництва продовольства необхідно повторно використовувати його для споживання людиною, знаходити вторинні ринки збуту або надавати продовольчу допомогу вразливим верствам населення. Якщо ж продовольство не придатне для споживання людиною, його слід передавати на корм тваринам.

"Там, де повторне використання неможливе, повинна застосовуватися утилізація та відновлення: утилізація продуктів, анаеробна обробка, компостування і спалювання надають значні переваги в порівнянні з гниттям на звалищах", – підсумовує ФАО.

Крім сказаного вище додамо, що окремі держави також звертають увагу на глобальну проблему продовольчих відходів. Так, на початку липня поточного року група членів британського парламенту заявила, що в країні, як у приватному секторі, так і на виробництвах, викидається занадто багато їжі, і закликала уряд країни вжити більш дієвих заходів для скорочення обсягів харчових відходів.

Тоді ж парламентарії попросили міністрів встановити для виробників і продавців продовольства, а також для ресторанного сектору ліміт на харчові відходи, і штрафувати за недотримання норм.

Варто також звернути увагу на ситуацію з відходами, яка склалася на території України. Нагадаємо, на початку серпня поточного року голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко заявила, що звалища займають близько 7% території України. Експерт зазначила, що площа звалищ і полігонів в Україні займає більше територію, ніж площа об'єктів природного заповідного фонду України.

Джерело: Кореспондент