«Ми будемо садити дерева миру, аж поки не припиниться війна в нашій державі і не перестане страждати все живе творіння»

4 листопада 2017 року, напередодні Міжнародного дня попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів, в Івано-Франківській архієпархії було продовжено безтермінову Всеукраїнську екологічну акцію «Посади дерево миру».

Розпочалася акція Молебнем до Бога Творця, який очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир (Війтишин) у співслужінні з численним духовенством. Опісля до духовенства, представників влади, учасників АТО, волонтерів, представників ЗМІ та вірян звернувся Митрополит Володимир.

У своєму слові Архієрей вдало поєднав духовне значення задушних днів та молитви за Богом створений світ, наголосивши, що через примирення з ближнім та всім створінням ми осягаємо мир з Творцем і навпаки – коли людина живе в гармонії з Богом, то вона нездатна нести в цей світ руїну. Опісля всі присутні спільно помолилися за душі загиблих захисників нашої Вітчизни.

Віктор Клід, директор Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства екології та природніх ресурсів України, зазначив, що дана екологічна акція стартувала восени минулого року з ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології при підтримці Мінприроди в багатьох містах і селах нашої держави з метою привернення уваги суспільства до наслідків війни, яка не тільки забирає людські життя, але й завдає чималого екологічного лиха.

«Ми будемо садити дерева миру, аж поки не припиниться війна в нашій державі і не перестане страждати все живе творіння», – зазначив представник Мінприроди.

Отець Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії, наголосив, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем і природніх ресурсів та забирає життя сотень тисяч людей, як у випадку ядерного вибуху в Хіросімі чи підриву ДніпроГЕСу в роки ІІ Світової війни.

«Нанесення шкоди навколишньому середовищу внаслідок бойових дій на Сході нашої держави ставить під загрозу не тільки матеріальний устрій та безпеку людей, а й залишає безліч екологічних проблем у спадок майбутнім поколінням», – зазначив екореферент.

Далі Митрополит Володимир поблагословив освяченою водою 40 саджанців катальпи бігнонієподібної, які були висаджені біля Успенського собору, та понад 30 саджанців голубої ялини, які, в рамках акції, будуть висаджені біля храмів в кожному деканаті архієпархії, щоб в перспективі могли послужити окрасою в часі Різдвяних та новорічних свят і спричинитися до формування у вірян нової культури святкування – без шкоди для довкілля.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології