Всі ми, християни, покликані піклуватися про природу

17 листопада, в рамках екологічних місій, в мальовничому куточку прикарпатського краю, селі Маркова, Богородчанського району, місцеві мешканці мали змогу глибше проаналізувати та призадуматися над своїм християнським обов’язком – порати і доглядати землю.

Розпочалися місії молитвою – Божественною Літургією в храмі Трьох Святителів, яку очолив о. Михайло Дзуль у співслужінні з адміністратором парафії о. Володимиром Вишнівським.

В своїй науці екореферент заторкнув питання особистої відповідальності перед Богом за руйнування навколишнього середовища та необхідності розкаяння у своїй гріховній поведінці.

Завершив свою проповідь о. Михайло словами світлої пам’яті Блаженішого Любомира Гузара «Всі ми, християни, покликані піклуватися про створіння – природу, бо це – воля нашого Творця!».

З нагоди екомісій на парафії було закладено екологічну бібліотеку, кістяк якої становлять видання Бюро УГКЦ з питань екології, та замінено освітлення на Семисвічнику зі звичайного на світлодіоне.

Наступним об’єктом відвідин священиків була Марківська ЗОШ І-ІІІ ступенів, де в два етапи відбулися зустрічі душпастирів з місцевими школярами та вчителями на чолі з директором школи п. Ганною Скрипник.

Читайте також: Ми будемо садити дерева миру

Старшокласники мали змогу дізнатися, як через прості екологічні кроки, котрі не вимагають надзвичайних зусиль, можна змінити наш світ на краще та продемонструвати суспільству, що ми є відповідальними управителями Божими дарами.

Натомість учням 5-7 класів наголос поставлено на енергоефективності та енергозбереженню – було представлено «ековалізу» та тематичний ролик про збереження енергії вдома. Для отримання детальнішої інформації про діяльність та екологічне вчення Церкви священики запросили школярів відвідати офіційний сайт Екобюро, адресу якого можна знайти на календариках та закладках, які отримали діти.

Плідною та цікавою була зустріч священиків з представниками місцевої влади, інтелігенцією та підприємцями. Отець Михайло Дзуль наголосив на значенні християнської віри для збереження Божого створіння – природи, екологічній місії Церкви та відповідальності влади, а також розповів, як до виконання цього служіння долучається Українська Греко-Католицька Церква в особі Екологічного Бюро. Натомість, сільський голова п. Василь Савчин, представив екологічні проблеми села: питання вивозу ТПВ, каналізаційних стоків, незаконного видобутку гравію, спалювання та несанкціонованого викидання сміття.

Екореферент поділився досвідом запровадження роздільного збору відходів у селищі Більшівці, де зусиллями Церкви та громади вдалося переломити свідомість мешканців та привчити їх до сортування відходів і суттєво зменшити кількість сміття, яке потрапляє на полігон. В підсумку, присутні прийшли до спільної думки, що зміни слід починати з себе і важливим є те, що закладено в серцях людей і який приклад вони подають.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології