Що таке здоровий дім: 9 порад довгого життя

Що таке здоровий будинок? Створення більш здорового, «зеленого» будинку означає вибір корисних нетоксичних продуктів на кухні та підтримання чистоти всередині приміщень зі застосуванням безпечних засобів для чищення.

Здоровий будинок — це гарантія того, що ви та ваші діти зможете відчувати себе в гармонії та безпеці, знаючи, що все, що вас оточує, не заподіє шкоди.

Як створити здоровий будинок? Ось 9 порад, які допоможуть у цьому:

1. Готуємо в нетоксичному посуді

Велика частина антипригарного посуду покрита тефлоном, відомим токсином. Environmental Working Group (EWG) пояснює, чому його використання небезпечно: «Токсичні пари з [тефлонових каструль] за високих температур можуть вбивати домашніх птахів і викликати у людей симптоми грипу».

Замість тефлону ви можете вибрати нержавіючу сталь, кераміку або чавунний посуд. Чавун — антипригарний матеріал, він рівномірно нагрівається і в ньому зручно готувати і розігрівати вже приготовлену їжу. Емальований чавун — ще один чудовий (але недешевий) варіант.

2. Вибираємо скло, відмовляємося від пластику

Готову їжу рекомендується зберігати у скляних контейнерах. Хімічні речовини, такі як фталати, можуть проникати з пластмасових контейнерів у продукти. У пластмасових контейнерах не можна зберігати гарячу їжу або нагрівати їх у мікрохвильовці. Багато брендів пропонують чудові скляні контейнери для зберігання продуктів. Ви можете також використовувати нержавіючу сталь для зберігання їжі.

3. Вибираємо косметику з натуральними інгредієнтами

На жаль, майже вся косметика, доступна у продажу, містить консерванти, згущувачі та ароматизатори, небезпечні для здоров'я. Вони мають накопичувальну дію і з часом можуть викликати різні нездужання.

Є багато ресурсів, які допоможуть вам дізнатися більше про те, що міститься в косметичних засобах. Наприклад, Vibrant Wellness Journal — тут ви можете переглядати склад обраного засобу (мило, шампунь, сонцезахисний крем, макіяж та ін.), щоб визначити, які небезпечні інгредієнти можуть ховатися у вашому улюбленому милі.

4. Вибираємо «зелені» очищувальні засоби

Як і в косметиці, склад очисних засобів теж містить чимало шкідливих речовин. Більшість із них є досить агресивними не тільки для мікробів, але й для людей. Наприклад, антибактеріальне мило насправді приносить більше шкоди, ніж користі: воно містить триклозан — інгредієнт, пов'язаний із гормональним дисбалансом і потенційним підвищенням ризику раку молочної залози.

Багато хто з нас звик використовувати хімічні засоби чищення для будинку, але ці спреї, піни та гелі можуть обійтися надто дорого для нашого здоров'я. Хімічні очисники викликають астму, респіраторні захворювання, подразнення шкіри, екзему та шкірну алергію. Ймовірно, багато які з ваших улюблених засобів для чищення містять шкідливі інгредієнти, до них ми торкаємося і вдихаємо їх запах щоразу, коли прибираємо: їх можна знайти тут, у базі даних EWG для очисних засобів.

5. Домашні засоби для чищення

Якщо ви не довіряєте етикеткам із підписом Natural і Eco, спробуйте самі приготувати природні засоби для чищення — це простіше, ніж ви собі уявляєте! Більшість домашніх засобів для чищення складаються зі звичних інгредієнтів, які є в кожному будинку, таких як оцет, харчова сода і лимон.

Дивіться добірку рецептів саморобних засобів-очищувачів для будинку — вони безпечні і їх можна використовувати навіть у приміщеннях, де живуть діти.

6. Безпечний пральний порошок

Ви коли-небудь замислювалися, чому ваш пральний порошок синій або чому запах порошку в магазині викликає головний біль? Правильно, в них багато хімікатів.

Відомо, що пральні порошки містять нафтові сполуки, поверхнево-активні речовини, фосфати й «оптичні відбілювачі», які використовуються для прання одягу, щоб він виглядав яскравіше. Багато з цих інгредієнтів є відомими подразниками шкіри, а також вони отруюють підземні води.

З цих причин у продажу стали з'являтися і більш безпечні засоби для прання. Якщо ж ви хочете бути на 100% впевненими, зробіть універсальний і неаллергенний пральний порошок своїми руками.

7. Природна сушка одягу

Пом'якшувачі тканини й антистатичний папір для сушки містять хімічні речовини, які, як відомо, після тривалого впливу токсичні для людей. Але ви знаєте, що найкраще застосувати як природний пом'якшувач тканини? Оцет! Досить близько ½ склянки звичайного оцту для звичайного завантаження пральної машини, щоб отримати той же ефект. Оцет усуває неприємні запахи і діє як натуральний пом'якшувач тканини.

8. Ні штучним ароматизаторам і освіжувачам

Ми всі любимо, щоб у будинку відчувався аромат свіжості та чистоти. Тому часто використовуємо свічки, штучні ароматизатори і освіжувачі повітря. Але не всі знають про їх небезпеки. Наприклад, свічки можуть виділяти небезпечні хімічні речовини, а гелі та інші засоби — викликати астму, ракові утворення легенів і горла. Багато освіжувачів виділяють небезпечний формальдегід — відомий канцероген. Використовуйте натуральний ефірний олійний дифузор або зробіть натуральний розпилювач з ефірними оліями і водою — це найкраща альтернатива.

9. Здоровий сон

Тривалість нашого сну щонайменше 7—8 годин на добу. Цей час ми проводимо в ліжку і повинні бути впевненими у його нетоксичності, щоб наша шкіра і легені залишалися здоровими. Матраци часто містять летючі органічні сполуки, які протягом багатьох років виробляють петрохімікати та інші небезпечні речовини.

Коли прийшов час вибрати новий матрац, знайдіть органічні та натуральні матраци, які сертифіковані та безпечні для здоров'я.

Читайте також: Екологічні поради

Джерело: Велика Епоха