Триває збір заявок на участь в еколого-освітньому проекті «Компола»

До  24 квітня 2018 року триває  збір заявок серед навчальних закладів України  для участі у екологічно-освітньому проекті «Компола».

Це спільний екологічний проект Міністерства екології та природних ресурсів України та Міністерства освіти і науки України, спрямований на підвищення рівня екологічної освіти та залучення молоді до практичних навичок сталого розвитку і споживання.

У 200 закладах, які відповідатимуть умовам конкурсу, встановлять компостер для переробки харчових відходів. Ключовим критерієм при відборі шкіл-учасниць буде мотивація, яку вони зможуть продемонструвати в креативному завданні, та відповідність технічним вимогам.

Мета проекту - дати додатковий поштовх та ресурс українським школам для розвитку екологічної грамотності учнів, допомогти школярам отримати практичні навички, а не суто теоретичну інформацію щодо відповідального споживання.

Усі школи, що візьмуть участь у проекті, пройдуть навчально-практичний семінар та отримають інформаційні матеріали про компостування.

Для участі заклад має заповнити гугл-форму за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfTB4npcaqXFrsE2VqdOFyduWTSTgB5_t9d6cBh9wp-rF1DoA/viewform

Мінприроди та Міносвіти запрошують навчальні заклади України подавати заявки та долучатися до екологічного проекту майбутнього «Компола».

Зокрема, важлива наявність у закладу:

  • затіненої зони, безпосередньо на ділянці відкритого ґрунту, на огородженій території, де можливо було б встановити компостер;
  • ділянки, на якій розміщуватиметься компостер і яка має бути на відстані не менше 2 м від стін прилеглих будівель;
  • їдальня закладу, яка має продукувати харчові відходи в загальному обємі 10-20 літрів на добу (два повних відра) (орієнтовна густина харчових відходів – 370 кг/м3).

Серед них мають бути:

  1.           очистки сирих овочів та фруктів;
  2.           шкаралупа сирих яєць;
  3.           заварка від чаю;
  4.           залишки крупи чи каші без додавання масла.
  •         заклад має мати можливість збирати для компостеру опале листя.

Оголошення переможців відбудеться на початку травня цього року.

Нагадаємо,  що  проект “Компола” був започаткований київськими школярами Нікітою Шульгою та Софією-Христиною Борисюк. Після цього його ідею підтримали Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак та Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Зараз проект вже успішно реалізований у  32 навчальних закладах  у різних куточках України.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів