Тенденція до потепління планети в 2018 році зберігається

На Землі зберігається 40-річна тенденція до потепління, яку провокує антропогенна зміна клімату. І 2018 рік не вибивається із загальної картини.

Вчені з Інституту космічних досліджень Годдарда НАСА і Колумбійського університету продемонстрували, що середня температура поверхні землі у період з січня по червень цього року була третьою по висоті за аналогічний період за всю історію спостережень, які почалися в 1880 році.

Але тенденція ще більш глибока.

Перші півріччя останніх чотирьох років — 2015, 2016, 2017 і 2018 — стали чотирма рекордно спекотним періодами з січня по червень за всю історію.

Один рекордний місяць або рік може бути красномовним, але він не так науково значущий, як ці довготривалі тенденції. «Коли рекорд побитий один раз-це випадковість. Коли так відбувається знову, це збіг. Коли це трапляється три рази, це тенденція, а коли кожен рік, це зміни», — каже Сара Грін, хімік-еколог з Мічиганського технологічного університету.

Як показують карти НАСА, тенденція до потепління відбувається по всій планеті, демонструючи, як глобальний клімат руйнується потужними газами в атмосфері, що вловлюють тепло, а саме вуглекислим газом. «При стабільному кліматі одне місце тепліше норми, а інше холодніше, — говорить Грін. — Глобальні карти показують, що це не так: набагато тепліше майже скрізь».

Сюди входять величезні океани Землі, які краще поглинають тепло, ніж кам’янисті поверхні Землі. Більше 90 % тепла, що накопичується планети міститься в морях. «Безжалісне нагрівання океанів особливо хвилює, — говорить Грін. — Температура землі змінюється при зміні напрямку вітру або проходженні хмари, але збільшення температури океанської поверхні показує, що парникові гази уловлюють більше і більше тепла на Землі».

У загальній складності, температура з січня по червень протягом перших півріч останніх чотирьох років була вище на 1,1 градуса Цельсія, ніж у доіндустріальні часи

Джерело:  Сikavosti