Апостольська Столиця на захист океанів

«Океани вимагають нашої уваги і волі до співпраці в плані серйозного міждисциплінарного підходу і принципу субсидіарності, що включає місцевий, національний і регіональний контексти, а також міжнародний рівень». Про це заявив монс. П'єро Піоппо, глава делегації Святійшого Престолу на конференції «Наш океан», яка в ці дні проходила на Балі.

Загальною метою турботи про океанах є реальний захист того, що Конвенція ООН з морського права називає «загальним спадщиною людства». «Для Святійшого Престолу і Католицької Церкви питання океанів дуже важливим», – підкреслив монс. Піоппо. Про це свідчать численні церковні ініціативи, наприклад, пастирське служіння морякам, підтримка розвитку риболовецьких общин і захист їх прав, постійна робота з мігрантами заради їх блага в багатьох країнах, турбота про громади, яким загрожує підвищення рівня морів, а також інформування людей про потенційний збиток морської екології.

Глава делегації Святійшого Престолу зазначив, що в даний момент увага до проблем океанів значно посилився: причина – в міграційних потоках, дослідженнях та експлуатації морських ресурсів, в проблемах торгівлі і морського транспорту. «Щоб ці інтереси і дії по-справжньому служили загальному благу людської сім'ї, гармонійної інтеграції і розвитку кожної людини і громади, важливо, щоб вони керувалися правильними етичними принципами. Зокрема, наші відносини з цим чудовим і вражаючим даром океанів повинна висвітлювати здорова антропологія».

Ставлення до світового океану не повинно обмежуватися виключно аспектами технологій і вигоди, воно не може фокусуватися виключно на біорізноманіттю та екосистемах, так як в цьому випадку не враховується роль людини. «Небезпеки, які загрожують нашим океанам, вимагають сміливості і адекватних дій. Нерідко причини таких загроз знаходяться на материку: це небезпеки вимушеної міграції, злочинна торгівля і забруднення морів, зокрема відходами хімічного виробництва і пластмасою. В управлінні морськими й океанськими ресурсами потрібен відповідальний підхід, сприяння розвитку найбільш уразливих громад, а також ефективний контроль за виконанням зобов'язань, прийнятих для захисту добробуту людства і біорізноманіття », – підкреслив прелат.

Вкінці виступу монс. Піоппо нагадав про послання Папи Франциска з нагоди попередньої конференції «Наш океан», що проходила на Мальті рік тому. Святіший Отець підкреслює, що «океани нагадують про необхідність виховувати відносини союзу між людством і навколишнім середовищем (див. Laudato Si ', 209-215). Ми повинні вчити молодих людей піклуватися про океани, а також, де це можливо, допомагати молоді вивчати, поважати і споглядати їх простори і велич. Споглядання творіння може стати для нас дорогоцінним уроком і невичерпним джерелом натхнення (див. Laudato Si ', 85)».

Джерело: Кіріос