Озоновий шар відновлюється, і це добре для клімату

Згідно з останніми оцінками вчених, озоновий шар планети відновлюється, що може уповільнити глобальне потепління. Доповідь з новими даними буде представлена на зустрічі країн, що підписали Монреальський протокол.

Дані доповіді підтверджують, що заходи, вжиті в рамках Монреальського протоколу, привели до скорочення обсягу речовин, що руйнують озоновий шар в атмосфері. В даний момент він відновлюється зі швидкістю 1-3 відсотка в десять років і при таких темпах повинен повністю відновитися над Північною півкулею 2030-х років, над Південною півкулею – до 2050-м, і над полюсами – до 2060 року.

Монреальський протокол, підписаний 16 вересня 1987 року, забороняє виробництво і продаж небезпечних речовин, що виснажують озоновий шар. Озон захищає землю від ультрафіолетового випромінювання, основна причина меланоми та інших ракових захворювань шкіри. В рамках Монреальського протоколу вже вдалося заборонити виробництво і використання більш 100 видів хімікатів. Багато з цих речовин не тільки руйнують озоновий шар, але і сприяють глобальному потеплінню.

«Монреальський протокол невипадково став одним з найуспішніших багатосторонніх договорів в історії, – Ерік Солхейм, глава ЮНЕП. – Спільні дії по відновленню озонового шару, що спираються на дослідження авторитетних вчених, забезпечили успіх в реалізації Протоколу в останні 30 років, і є надія, що Кігалійска поправка зіграє важливу роль в діях по клімату в майбутньому ».

Так звана Кігалійска поправка до Монреальського протоколу стосується гідрофторвуглеців – газів, що сприяють потеплінню клімату і як і раніше використовуються в системах охолодження. Вона вступає в силу 1 січня 2019 року. Цей новий документ вже ратифікували 46 країн. Глава ООН у вересні цього року закликав всі інші країни приєднатися до угоди.

У ЮНЕП вважають, що належна реалізація Монреальського протоколу допоможе до 2030 року запобігти 2 мільйони випадків раку шкіри, а також внесе важливий вклад в охорону дикої природи і в розвиток сільського господарства.

Джерело: Новини ООН