Церковні екологи, радіючи подарунку Папи Франциска, готувались до Великопосної екоініціативи

28 лютого – 1 березня відбулася перша квартальна зустріч єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології, а також освітній семінар «Керигма як основний інструмент служіння Церкви для збереження Божого створіння».

Ключовим завданням екозустрічі була підготовка до проведення Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння», яка має за мету допомогти глибше й повніше пережити процес покаяння і навернення до Бога, завдяки поглибленню свідомості щодо відповідальності за створений Богом світ та шляхів її здійснення у повсякденному житті кожної людини.

«Любов Божа», «Гріх», «Спасіння в Ісусі», «Віра», «Навернення», «Ісус – Господь, мій Господь», «Плоди, дари і харизми Святого Духа», «Спільнота», – ключові теми звіщення та уприсутнення Ісуса Христа в сучасному світі, які представив преосвященніший владика Йосафат (Мощич), єпарх Чернівецький УГКЦ. Згідно з переконанням архієрея: «Церква покликана проповідувати та уприсутнювати Ісуса Христа померлого, воскреслого і прославленого, однак свідченням життя у Христі є наша відповідальність один за одного та за весь створений у Христі світ». 

Д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, сфокусував увагу на меті, головних завдання та інструментах реалізації Великопосної екоініціативи. Очільник Екобюро висловив радість з приводу екологічного подарунку Святішого Отця Франциска для всіх християн у формі звернення на Великий піст, яке присвячене темі відповідальності за Боже створіння – природу. Звернення має за мету допомогти більш цілісно і ефективно здійснити навернення відповідно до задуму Творця.

На порядку денному стояло також обговорення звернення Екобюро УГКЦ з приводу проблеми топінгу, що часто стає причиною гибелі дерев.

О. Олег Кобель, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Стрийській єпархії, презентував свою дебютну екоказку «Їжачок-рятівничок», яка є чудовим інструментом проповіді дітям щодо відповідальності за оточуючий світ. Казочка проблематизує негативне явище підпалів сухої рослинності, що завдає великої шкоди природному довкіллю та людям.

Під час засідань було встановлено скайп-зв'язок з д-ром. о. Володимиром Містерманом, заступником адміністратора Патріаршої курії УГКЦ, який подякував Екологічній міжєпархіальній мережі та Бюро УГКЦ з питань екології за дієве командне служіння, а також побажав плідної підготовки для проведення Великопосної екоініціативи 2019 р. Б.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології