Синод про Амазонію: прислухатись до корінних мешканців

«Вселенській Церкві вкрай необхідно прислухатись до корінних мешканців та спільнот Амазонії».

У жовтні 2019 року єпископи з цілого світу зберуться у Римі на місячний синод, присвячений темі Амазонії. На асамблеї під назвою «Амазонія: нові шляхи для Церкви та цілісної екології» єпископи будуть роздумувати та давати зобов’язання оберігати територію Амазонії та її корінне населення.   

Протягом багатьох років синод працює, щоб захистити Амазонію та її корінних мешканців. Сестра Дороті Стенґер, мучениця Амазонії, народилася в США, але переїхала жити з бідними в бразильське село.

Там вона була свідком того, як власники ферм та лісоруби експлуатували корінне населення, незаконно заволодівши їхньою землею, вирубуючи ліси і вбиваючи тих, хто намагався протестувати.

Сестра Дороті не боялася говорити відкрито. Більше декількох десятиліть вона захищала бідних бразильських селян, особливо в районі Амазонської низовини. Через те, що вона відстоювала справедливість, с. Дороті внесли до списку смертників, а через деякий час її вбили.

Хоча єпископи зберуться в Римі, але твої дії вдома також важливі. Завдяки кампаніям щодо захисту Амазонії, розробленим Всесвітнім рухом католиків з питань клімату, з’явилось декілька нагод «йти в ногу» з синодом єпископів:

Піст: Твій вибір їжі має велике значення. Багатьох дивує, що тваринництво є основною причиною вирубки лісів Амазонії. Саме тому Всесвітній рух католиків з питань клімату спонукає нас шанувати нашу католицьку традицію та оберігати створіння, обираючи їжу рослинного походження щоп’ятниці на час Великого посту.

Читайте також: Як їсти на Великий піст, щоб не з’їсти планету?

День Землі/ Милосердя до Землі: організуйте святкування Дня Землі у вашій спільноті, висаджуючи спільно дерева, влаштувавши спільну трапезу, відстоюючи активну позицію щодо піклування про Землю.  

Час Створіння: моліться і починайте діяти разом з християнами у всьому світі протягом Часу Створіння, який буде тривати місяць, з 1 вересня по 4 жовтня (за Григоріанським календарем). Збережіть павутину життя та роздумайте над важливістю Амазонії напередодні синоду в жовтні.

Аніматори Laudato Si: стань аніматором Laudato Si, щоб навчити твою спільноту дбати про створіння. Аніматори візьмуть участь у комплексних тренінгах, а один з них буде присвячений темі Амазонії.

Разом християнська спільнота дізнається про ті дари, яким завдячуємо Амазонії, та виклики, які стоять перед нею, та здійснює пророчі вчинки, щоб захистити цю територію та її корінне населення.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на The Global Catholic Climate Movement