Пластик може вбити бактерії, що виробляють кисень – вчені

Мікроорганізми, що населяють океан, опинилися під загрозою через людської діяльності.

Згідно з новим дослідженням, забруднення пластиком завдає шкоди бактеріям, які виробляють до 10% кисню на планеті. Про це повідомило The Independent.

Хімічні елементи взаємодіють з prochlorococcus. Популяція фотосинтетичних мікроорганізмів в океані досить обширна. Вони – один з критичних елементів в харчовому ланцюгу інших істот.

Дослідники відзначили, що багато людей інформовані про страждання тварин, які випадково поїдають пластик. Однак вони не в курсі про катастрофічний вплив відходів на бактерії.

«Ці крихітні мікроорганізми грають критичну роль в морському харчовому ланцюгу і роблять великий внесок в переробку вуглекислого газу. На них припадає до 10% виробництва всього кисню у світі», – цитує видання фахівця з Університету Маккуорі доктора Сашу Тету.

Тету додала, що вдихання кисню фактично можливо завдяки цим мікроорганізмам. Кожен десятий вдих – результат їх роботи. Втім, до недавнього часу не було зрозуміло, як відходи, що потрапляють в океанські води, впливають на prochlorococcus.

При лабораторних експериментах на два штами бактерій впливали хімікатами, що виділяються з пластикових пакетів. Через отримані шкідливі речовини у бактерій відбуваються генетичні зміни. Доктор Тету уточнила: дані свідчать про масштабні наслідки забруднення пластиком. Раніше було відомо про негативний вплив пластикових відходів на більші організми, серед яких черепахи і морські птахи.

Джерело: lenta.ua